Szentgyörgyi hőszigetelés ígéretre

2010. október 12., kedd, Közélet

Jó volna befejezni a régi finanszírozási rendszer szerint az országos hőszigetelési programba bevett tömbházakat, hogy a pénz ne vesszen el, de a vállalkozóknak nem tetszik, ahogyan a kormány fizetni szándékozik, így folyamatos egyeztetések, már-már győzködések árán próbálja rávenni a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a kivitelezőket a munkálatok befejezésére.

Mint ismeretes, idén Bu­karestben újra módosítottak a hőszigetelési programon, ezen­túl a kormány nem közvetlen módon finanszírozza, hanem csupán garanciát vállal a lakóknak, ha hitelt vesznek fel e célra.
Néhány sepsiszentgyörgyi lakástulajdonosi társulás ,,elkapta" még a régi rendszert, melyben a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, a külső falak festése értékének felét az állam, harminc százalékát az önkormányzat, húszat a lakók fizették — idén viszont ezzel is gondok adódtak, a kormány ugyanis kitalálta a ,,fizetek ígéretre" megoldást, azaz Bukarest vállalja, hogy megadja a részét, de majd csak jövőben. És ez elég nagy érvágás a vállalkozóknak, hiába fizette ki az önkormányzat a rá eső részt, s a lakók is törlesztenek saját tehetősségük szerint, a munkálat árának felét meghitelezni nem könnyű a cégeknek. Akadt, amelyik a bukaresti kifizetési ígérettel bankkölcsönt vett fel, ennek kamatait azonban neki kell majd állnia.
Ezért folyamodott a városvezetés ahhoz a megoldáshoz, hogy késő őszre halasztja a munkálatok beindítását, így a vállalkozóknak kevesebbet kell várniuk, míg pénzüket kézhez kapják: Antal Árpád András polgármester szerint talán februárban kezdené a kormány törleszteni a részét.

Törlesztik az adósságot
Igyekszünk kifizetni tartozásainkat az eddig elvégzett munkálatokért. Sajnos, ebben az évben nehezebb volt költségvetési pénzt elkülöníteni erre a nagy sikerű programra, amely 2009-ben bontakozott ki igazán — mondta el Elena Udrea Kovászna megyei látogatásán. Kifejtette, tavalyi tartozásaikat kifizették, igyekeznek pénzt előteremteni, hogy az ideieket is törlesszék, 14 millió euróra van szükségük összesen e célra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-10-12: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájó szívvel tudatjuk, hogy a gelencei
HORVÁTH JÓZSEF
életének 78. évében 2010. október 11-én elhunyt.
Temetése október 13-án 13 órakor lesz a szaladári temetőben.
A gyászoló család
6665
2010-10-12: Közélet - Iochom István:

Kritikán aluli útjavítás Szentkatolna és Hatolyka között

Csak a múlt hónapban kerített sort a megyei útügyi igazgatóság Felső-Há­romszéken a mezőföldi Szentkatolna és Hatolyka közötti, szinte járhatatlanná vált útszakasz kátyúzására.