Emlékház Pusztakamaráson

2010. október 13., szerda, Nemzet-nemzetiség

A ház és önkéntes gondnoka

Új művelődési zarándokhellyel gyarapodott a nagy író emlékét ápoló marosvásárhelyi egyesület jóvoltából Erdély: a Mezőségen fekvő Pusztakamaráson nemrég megnyílt a Sütő András Emlékház.

A létesítményre irányjelző tábla hívja fel a figyelmet a Szászrégenből Kolozsvárra vivő országúton, s jó kilométerre könnyen megtalálható a faluban. Az író szülőházát szépen felújította és megjelölte az egyesület, s a látogató sok olvasmányélményévé vált relikviára bukkan benne Az anyám könnyű álmot ígér című kötet nagy hatású leírásait keresve. Így megtalálható a hátsó kertben az istálló, melynek padlásán kellett meghúznia magát a házából kilakoltatott családnak a kuláküldözések idején, meg a parasztház archaikus beosztásának nyomai, a múlt századi jellegzetes átépítések, a családi gazdálkodás eszközei, a tisztaszobában fekete-fehér fényképek idézik az arcokat és a családi eseményeket.
Az elhíresült cöveklábú asztal ugyan nem áll már az ablak alatt, de eszmecserére és tűnődésre akad más alkalmatosság a házban és tornácon, fölöttébb illő hozzá az egész porta, s autentikus helyi kalauzban sincs hiány. Orbán Ilus szomszéd kislányként volt szemtanúja az író hazalátogatásainak, és saját édesanyjától hallott hiteles emlékekkel traktálja a látogatót.
A legfelkavaróbb dokumentum alighanem egy volt kiskatona személyesen papírra vetett pár sora egy fénykép hátán, mely arról szól: testével védte ,,András bácsit", mikor furkósbotot szorongató haramiák rohanták meg. Marosvásárhely 1990. évi fekete márciusának egyik legdrámaibb mozzanatáról van szó. Mint ismeretes, katonatisztek oltalmat ígérve csalták le az írót és pár társát az ostrom alá fogott RMDSZ-székház padlásáról, akkor történt, hogy egyik szemét kiverték az életére törő támadók.
A falu magyar lakossága ma másfél száz körül mozog — mondja a szomszéd. A Sütő Baráti Egyesület évente szimpóziumot szentel Vásárhelyen az író életművének születésnapja körül, június második felében, ez eddig mindig nemzetközire sikeredett — tájékoztat Székely Emese egyesületi titkár, a református kollégium igazgatója. Az évi konferencia résztvevői minden évben elzarándokolnak Pusztakamarásra. Az emlékház egyelőre az örökösök tulajdonában van, intézményesüléséről, felújításáról tulajdonváltás után gondoskodhatna a patronáló egyesület. Látogatása az említett szomszéd, önkéntes gondnok jóvoltából akadálytalan. Az egyesületet ma egy szoborállítás terve foglalkoztatja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2010-10-13: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2010-10-13: Nemzet-nemzetiség - Bogdán László:

Egy őrült ábránd (Magasles)

Amikor először hallottam az egykori teniszcsillag, Ilie Năstase nyilatkozatát, ha ő lenne az államfő, Hargita megyébe költöztetné a cigányokat, hogy megváltoztassa Székelyföld etnikai arányait, egyszerűen elképedtem.