Mi, hol, mikor?

2010. október 21., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Zene
* A sepsiszentgyörgyi hang­­versenyévad nyitó koncertjét pénteken 19 órától tartják a színház nagytermében. A Georgius Kamaraze­nekar és a Csíki Kamaraze­nekar ünnepi hangversenyét Werner Gábor (Budapest) vezényli.

Műsoron: Hector Ber­lioz: Rákóczi-induló, Liszt Ferenc: II. Magyar rapszódia, Kodály Zoltán: Magyar rondó, Bartók Béla: Erdélyi táncok, Dohnányi Er­nő: Ruralia Hungarica, Orbán György: Búcsú, Hubay Jenő: Csárda­jelenet, Erkel Ferenc: Palotás. A hangversenybérletek 100 és 50 lejért a sepsiszentgyörgyi kulturális szervezőirodában kaphatók, kérik, az első hangverseny időpontjáig min­denki váltsa ki bérletét.
* Tamás Gábor Az óra jár címmel pénteken 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó­ban koncertezik.
* III. háromszéki gyermekfúvós-zenekarok találkozóját tartják szombaton 10 órától a rétyi kultúrotthonban.
* Szombaton 20 órától a kézdivásárhelyi Viga­dó­ban, vasárnap 19 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban tart rendkívüli hangversenyt a Tiberius vonósnégyes.


Színház
A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház ma és pénteken 19 órától az Îngerul şi Floarea (Az Angyal és a Vi­rág) című, Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg könyvének színpadi adaptációja látható a stúdióteremben. Ren­de­ző Mirela Bucur. Helyet előjegyeztetni a 0267 315 324-es telefonon lehet.


Erdély Hangja, 2010
A BummTV.com internetes portál megszervezi az Erdély Hangja, 2010 tehetségkutató ver­senyt, amelynek alapgondolata a hazai tehetségek felkarolása és népszerűsítése. Kor­tól, nemtől, felekezeti hovatartozástól, bőrszíntől és világfilozófiától függetlenül esélyes mindenki, aki tehetségét a zene, éneklés, tánc vagy hangszeres produkciók műfajában meg szeretné mutatni. Az esemény Erdély és közvetve Ro­mánia egész területére kiterjed, az internetes világháló által a világ minden részéről követhető. Jelentkezési határidő: november 13., döntő: december 13. Részletesebb tájékoztatás a www.bummtv.com honlapon.


Hitvilág
* A Sepsiszentgyörgyi Evangélikus Lutheránus Egyház­község ünnepi gyülekezeti hétvégét tart. A program: szombaton 10 órától gyerekfoglalkozás, 17 órától dr. Blázy Árpádné lelkész áhítata, dr. Kovács László Attila orgonaművész hangversenye, 19 órától szeretetvendégség, Zelenák József lelkész vetítéses beszámolót tart ausztráliai útjáról, 20 órától közös vacsora. Vasárnap 11 órától ünnepi istentisztelet, igét hirdet Ft. Mózes Árpád ny. püspök, úrvacsorát osztanak a testvér­gyü­lekezetek lelkészei, majd megáldják a zászlót, 19 órától Jeszenszky István Az ember, aki hanggal gyógyít című koncertje.
* A sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyház Nőszövetsége vasárnap 16 órától szeretetvendégséget tart az egyház tanácstermében. Meghívott előadó Pál Tünde, aki Korunk dilemmája: szövetségre, avagy szerződésre épülő házasság címmel tart előadást.


Minden héten egy kutyus

A NEZ PERCE Állatvédő Egyesület örökbefogadási kampánya keretében a szépmezői kutyamenhely lakói közül ezen a héten a Daisy nevű, nagy testű, kétéves nőstény magyarvizsla-keveréket lehet hazavinni (intelligens, szófogadó, a menhely sportcsillaga).


Programváltozás
A Kovászna Megyei Nyugdíjpénztár a közönségszolgálat érdekében a következőképpen módosította nyitvatartási idejét: ma és holnap 19 óráig, szombaton 8—13 óráig, november 20-án 8—13 óráig, november 22—26. között 19 óráig.


Megjelent
a Történelmi Magazin októberi száma. Folytatódik Bakó Géza székely múltat ismertető sorozata. Kádár Gyula A székely nép nem nemzetiség című tanulmányában rámutat arra, hogy a székelység, bár nyelvében magyar, de származása és lelkialkata révén külön nép. Az iskolatörténeti rovatban a Mikó-kollégiumról és Wass Albertől olvashatunk. A magyar múlt meghamisításáról Asztalos Lajos ír. Szakács Árpád és Vincze Gábor az 1919-es köröstárkányi magyarirtást mutatja be. Bencze Mihály a Katyń-i mészárlást ismerteti. Ra­bocskay László Barangolás a Fehér-Nyikó mentén című történeti írása mellett bemutatja az erdélyi fejedelemség egyetlen székely fejedelmét, Székely Mózes életútját is. Ta­ná­roknak és diákoknak új rovatok indulnak, amelyek megkönnyítik a magyar történelem oktatását-tanulását, és lehetővé teszik a történelmi vetélkedők szervezését. Ol­vashatunk a székelyek magyarokhoz való csatlakozásáról, a kazár államszervezetről, Árpád fejedelemről és a magyarok hitvilágáról. Az októberi szám a pihenésre, kikapcsolódásra vágyókról sem feledkezik meg. A folyóirat borítóján egy 17. századi székely lovas látható. A Történelmi Magazin megrendelhető a 0740 026 450-es telefonon vagy a gyula.kadar@gmail.com e-mail címen, megvásárolható a H―Press lapterjesztő standjain és a sepsiszentgyörgyi Diák­bolt­ban.


Székelyföld segít
A magyarországi vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére a háromszéki magánszemélyek felajánlásaikat a Pro Georgio Sancto Egyesület segélyezési számlaszámára utalhatják: RO86BRDE150SV18185421500, BRD — Sepsiszentgyörgy.


Turisztikai szeminárium
A svájci Luzerni Turisztikai Egyetem 66 tagú diákcsoportja a héten intenzív szemináriumon vesz részt tanárai irányításával Kovászna megyében. Elemzik a helyi turisztikai adottságokat, és konkrét gyakorlati javaslatokat fogalmaznak meg. Az eredmények, következtetések és ajánlások bemutatására pénteken 16 órától kerül sor a Kovásznai Művelődési Ház nagytermében. A fordítást a szervezők biztosítják.


Kékfény
Mezei tolvajok. Vasárnap délelőtt panaszolta egy gazda a baróti rendőrségen, hogy köpecbányai földjéről eltűnt 30 kg takarmányrépa. A lopással T. Gergely (22) helybeli lakost gyanúsítják. A répa visszakerült tulajdonosához. v Vasár­nap este a nagyajtai rendőrök járőrözés közben tetten érték P. Aurel (37) bölöni lakost, aki egy szekérnyi kukoricát pakolt fel másnak a földjéről. Mindkét esetben lopás vádjával indult eljárás.

(Rendőrségi tájékoztató)


Röviden
Népdalvetélkedő. Az Eu­fó­nia Kulturális Egyesület szervezésében október 30-án tartják a IX. Tiszta Forrás népdalvetélkedőt. Érdeklődni, jelentkezni a 0744 154 808-as telefonon lehet.
Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Városi Művelődési Házban ma 19 órától a Terefereklub meghívottja Kocs János villamossági üzemmérnök, genealógus (családkutatással, leszármazás­sal foglalkozó szakember). Té­ma: Miért fontos ma Erdélyben a családok eredetének, leszármazási rendjének kutatása? Házigazda: Matekovics János.
Kézműves-foglalkozás. Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban a Guzsalyas Alapít­vány szervezésében ma 18 órától gyöngyfűzés iskolásoknak, diákoknak.
Tanácsadás. Dr. Kerestély Péter Sepsiszentgyörgyön a Pro Nobis Egyesület székházában (Grigore Bălan tábornok út 41. szám, 16-os tömbház, C bejárat, 1-es ajtó) minden csütörtökön 10―13 óráig rákos betegeknek és hozzátartozóiknak tájékoztatót tart terápiás lehetőségekről. Ér­dek­lőd­ni a 0267 314 354-es és a 0757 352 541-es telefonon lehet.
Áramszünet. Ojtozban ma és holnap 8.30–18 óráig, Mak­sán ma és holnap 8.30—14 óráig a 4-es transzformátorállomás körzetében, Oltszemen pénteken 9—16 óráig a 1-es és 2-es transzformátorállomás körzetében szünetel az áramszolgáltatás.
Szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Sepsiszentgyörgyön ma 9—12 óráig a Grigore Bă­lan út 9-es, 10-es és a Nicolae Iorga utca 10-es és 34-es tömbházában. A szolgáltatás újraindítása után a víz zavaros lehet, amiért a fogyasztók megértését kérik.
Szüreti bál. Szombaton 20 órától kosaras szüreti bált szerveznek a zágoni Mikes Kelemen Kultúrotthonban. A jó zene és hangulat garantált.
Földünkért világnap. 1992 óta tartják annak emlékére, hogy 1991. október 21-én jött létre a Természetvédelmi Vi­lág­szövetség, az ENSZ Kör­nye­zetvédelmi Programja és a Természetvédelmi Világalap összefogásával a Föl­dünkért című új élővilágmegőrzési stratégia.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-10-20: Közélet - :

Szökött bűnözőt fogtak

Egy Magyarországon elítélt sepsiszentgyörgyi bűnözőt azonosítottak tegnap Brassóban, és rögtön le is tartóztatták.
2010-10-21: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy
özv. PAPP JENŐNÉ
NYÁGULY MÁRIA
életének 91., özvegységének ötödik évében csendesen elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2010. október 22-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a szentkatolnai ravatalozóháztól a római katolikus egyház szertartása szerint.
A gyászoló család
2828