Mi, hol, mikor?

2010. október 23., szombat, Mi, hol, mikor?

Ötvenhatos megemlékezések
Sepsiszentgyörgyön ma 10 órától koszorúzással kezdődik a rendezvénysorozat a Szalai Attila-emléktáblánál, majd a városházán lévő emléktáblánál, az Erzsébet parkban elhelyezett kopjafánál, a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán található ’56-os emlékműnél folytatódik,

10.30 órától ugyanott ünnepi műsor, majd beszédet mond Antal Árpád András polgármester, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, Puskás Attila, a Volt Politikai Foglyok Szövet­ségének és a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének képviselője, áldást mond Szabó Lajos t. kanonok, közreműködik a Cantus Firmus Vegyes Kar és a Magyar Férfidalárda. 13 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében dr. Péter Gábor előadása után levetítik a Biszku Béláról szóló Bűn és büntetlenség című dokumentumfilmet.
Kézdivásárhelyen ma 17 órától a Függetlenség utcában álló ’56-os Szabadság-szobornál ünnepi műsorral és koszorúzással emlékeznek meg a magyar forradalomról. 19 órakor a Nagy Mózes El­méleti Líceum pedagógusai és diákjai a kantai iskolától fáklyákkal vonulnak az ’56-os szoborhoz, majd az egykori katonanevelde előtti emlékműhöz, ahol alkalmi műsort mutatnak be. 20 órakor a Viga­dó színháztermében a Tiberius vonósnégyes tart hangversenyt.
Baróton ma 10 órától a Petőfi utcai ’56-os emlékműnél beszédet mond Benkő Levente történész, közíró, v. Lázár Elemér országos törzskapitány, v. Emődy Dániel báró, a debreceni Pro Patria Alapítvány elnöke, Nagy István polgármester. Az emléklapok átadása után leleplezik a Bardocz István nagybaconi fafaragó által faragott kopjafát.
Kovásznán ma 17 órakor a művelődési házban Oláh János budapesti József Attila-díjas író közönségtalálkozója után rövid kultúrműsor következik, majd a jelenlévők átvonulnak a központi parkban álló ’56-os emlékműhöz.
Illyefalván a kultúrotthonban ma 10 órától ünnepi műsorral tisztelegnek a forradalom emléke előtt.


Színház
* A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház vasárnap 19 órától Biljana Srbljanovic Poveşti de familie (Családi történetek) című darabját játssza a nagyteremben. Rendező: Cristian Ban. Az előadás 16 éven aluliaknak nem ajánlott.
* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház a kamara­te­remben kedden 18 órától T. Slobodzianek Ilja proféta című színdarabját (rendező: Bocsárdi László) a Berde Áron Kereskedelmi Líceum diákbérleteseinek játssza, a Lajtha László Stúdió­teremben 19 órától az M Studió Molnár Ferenc Liliom (rendező: Rusznyák Gábor) című darabját mutatják be.


Zene
* Az Árkosi Kulturális Központban ma a 18 órakor kez­dődő kamarahangversenyen fel­lép: Hirotake Fukuda (cselló) és Galina Tîrnovski (zongora). Műsoron: Ludwig van Beetho­ven-, Johann Sebas­tian Bach- és Joseph Haydn-művek.


Képernyő
Az Antena 3 tévéadón ma a 14 órás hírek után bemutatják a Kovászna Megyei Kereske­delmi és Iparkamarát.


Fogászati ügyelet
Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 10―12 óráig a Stadion utca 16. szám alatti DHD fogászaton dr. Dezső Csaba (telefon: 0267 351 069) teljesít szolgálatot.


Ügyeletes gyógyszertár
Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 8—12 és 16—20 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Richter Gedeon (telefon: 0267 351 025), csütörtökig naponta 20―8 óráig az 1918. December 1. úti Sensiblu (0267 310 219), Kézdivásárhelyen szom­baton és vasárnap 9—12 és 16—20 óráig, illetve éjszaka a Salvator (0267 362 961), hétfőtől a Szent Anna (0267 360 015), Kovásznán szombaton 8—13 óráig a Farmacom, 8—12 óráig a Vipera, vasárnap 8—12 óráig a Farmacom patika teljesít szolgálatot.


Röviden
Pontosítás. Sepsiszent­györ­gyön 350 fémből készült hulladékgyűjtő konténert ürít és takarít ki a Tega Rt. újonnan beszerzett munkagépe, nem pedig 35-öt, ahogy az a Kuka­mosás helyben című hírünkben október 22-én megjelent. A sajnálatos elírásért elnézést kér a szerkesztőség. o Lapunk pénteki számában a Par­la­ment helyett piacnéző című cikk szerzője igen elszámolta magát, amikor a reménybeli 5 százalék áfás alapélelmiszer-árakat kal­ku­lálta. Az igazság az, ha valóban 19 százalékkal kevesebb lenne az általános forgalmi adó, az a 3,60 lejes cukor esetében 60 banis csökkenést jelentene, az étolaj — melyet jelen pillanatban minőségének függvényében 5,60—6,70 lej közötti áron kínálnak — 90 banival, illetve 1,10 lejjel kevesebbért kerülhetne a polcokra. A tej árát az üzletvezető számítása szerint pontosan közöltük, a húst a Bertis üzletekben átlagban 20—21 lejért mérik, annak ára — elméletben, legalábbis — 3,90 lejjel csökkenhetne. Tévedéséért el­né­zést kér a cikk szerzője: Simó Erzsébet.
Áramszünet. Sepsiszent­györgyön hétfőtől péntekig naponta 9—16 óráig az Ősz utcában, Kilyénben hétfőn 8—16 óráig, Maksán hétfőtől péntekig naponta 7.30—15 óráig a 4-es transzformátor körzetében, Ojtozban hétfőn 7—18 óráig szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2010-10-22: Közélet - :

Az óra jár

Új lemezének sepsiszentgyörgyi bemutatóján telt ház ünnepelte szerdán este Tamás Gábort a kultúrpalotában tartott koncerten.
2010-10-23: Sport - :

Sport

Diákolimpia
A rangos országos vetélkedő megyei szakaszának küzdelmeiben 163 középiskolás állt rajthoz. A dobogósok: 100 m, leányok: 1. Gábor Tímea (Mikes Kelemen Líceum) 14.52 mp, 2. Chiper R. (Mihai Viteazul Főgimnázium) 14.57 mp, 3. Kolumbán A. (Mikes) 14.82 mp;