Szélessávú internet a világ tetején

2010. október 30., szombat, Gazdaság

Egy magán telekommunikációs szolgáltató, az Ncell — helyi beruházók és a TeliaSonera által létrehozott vegyes vállalat — szélessávú internetet biztosít a Mount Everesten.

Csütörtökön átadták Nepál első 3G-s mobilhálózatát a Himaláján fekvő alaptáborban. A szolgáltató szerint "ez az eredmény olyan hatalmas, mint maga a hegy, mivel a 3G-s mobiltechnológia kínálta szélessávú szolgáltatás gyorsabb és könnyebben elérhető telekommunikációs lehetőséget biztosít a Kumbu-völgyben élők és a hegymászók számára". A szolgáltatás segítségére lesz mindannak a több tízezer hegymászónak is, aki évente felkeresi a hegyvidéket. Ez idáig a sportembereknek méregdrága műholdas telefonokkal kellett felszerelkezniük, hogy tudják tartani a kapcsolatot a külvilággal.
Mindezt Tulit Zsombor is megerősítette. "Örvendetes a hír, hiszen a műholdas telefonok percdíja 2—4 euró volt — mondta a Himaláját is megjárt sepsiszentgyörgyi hegymászó. — A szolgáltatás többé-kevésbé megbízható volt, akkor fordult elő gond, ha minden oldalról nagyon szorosan magas csúcsok árnyékoltak, olyankor ugyanis nem látta a készülék a műholdat. A nagyobbik gond, hogy nehéz volt életben tartani a telefon akkumulátorát, és a készülék súlya sem volt éppen elhanyagolandó. Az sem jelentéktelen szempont, hogy a mobiltelefont eddig is vinni kellett, mivel a teljes logisztikai adattárat az hordozza, márpedig a hegyen minden plusz gramm mázsaként nehezedik esetenként az emberre." Tulit szerint megbízható működés esetén a mobiltelefonok átveszik a táborokkal való kommunikációs eszköz szerepét is, eddig az alpinisták rádiókapcsolatot tartottak fenn a táborokkal.
"Lebonyolítottuk az eddigi legmagasabb pontról indított videotelefon-beszélgetést" — mondta a cég finn vezetője, Pasi Koistinen, utalván a hegymászók kiindulópontjaként számon tartott alaptábor 5300 méteres tengerszint feletti magasságára, ahol kipróbálták a rendszert.
Dél-Ázsia legszegényebb országának, a 28 millió lakosú Nepálnak mindössze egyharmadában érhetőek el távközlési szolgáltatások. Az Ncell szerint a TeliaSonera további egymillió dollárt fektetne be az ország fejlesztésébe, így reményei szerint jövőre már kilencvenszázalékos lefedettséget érne el mobilhálózatával.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1401
szavazógép
2010-10-30: Közélet - :

Biblionet-avató Kézdiszentléleken

Szerda délután számos érdeklődő — háromszéki és Har­gita megyei könyvtáros, pedagógus, önkormányzati képviselő stb. — jelenlétében került sor a kézdiszentléleki községházán és a Kemény Zsigmond Községi Könyvtárban az öt­századik romániai Biblionet-avató ünnepségre.
2010-10-30: Gazdaság - :

Szerződésmódosítással védik az eurót

Egyetértésre jutottak az európai uniós országok állam-, illetve kormányfői abban, hogy az euróövezet stabilitása érdekében állandó jellegű pénzügyi válságkezelő mechanizmust kell létrehozni.