1944-es megtorlás a VajdaságbanHivatalos bocsánatkérést követelnek

2010. november 2., kedd, Világfigyelő

Megkoszorúzták az áldozatok emlékművét Fotó: Dávid Csilla

Az 1944-es magyarellenes szerb megtorlás áldozataira emlékeztek Csúrogon a vajdasági magyarok. A felszólalók hivatalos szerb bocsánatkérést követeltek a dél-bácskai településen tartott vasárnapi megemlékezésen, amelyen részt vett többek között Ékes Ilona, a Fidesz parlamenti képviselője, Egeresi Sándor, a vajdasági tartományi parlament elnöke, Korsós Tamás, Magyaror­szág szabadkai főkonzulja, Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség szerbiai parlamenti képviselője.

1942 január-februárjában három-négyezer ember, szer­bek, zsidók és magyarok vesztették életüket a horthysta honvédségi és csendőralakulatok partizánvadász razziáiban és kivégzéseiben. 1944 őszén kezdődött az akkori jugoszláv katonai hatalom megtorlása, amelyben becs­lések szerint negyvenezer délvidéki magyart végeztek ki. A vajdasági magyarokat, németeket és horvátokat háborús bűnösöknek nyilvánították, vagyonukat elkobozták, hozzátartozóikat megbélyegezték.
Az egyik legkegyetlenebb megtorlás helyszínén, Csúrogon és két szomszédos településen, Zsablyán és Mozso­ron mintegy 1300 embert öltek meg; szinte a teljes magyar férfilakosságot kiirtották. Csúrogon minden évben fakeresztet állítanak az áldozatok emlékére; az elmúlt tizenhat évben eddig mindegyik keresztet ismeretlenek megrongálták, illetve elvitték.
A nőket, a gyerekeket és az időseket 1945 januárjában nyitott marhavagonokban és gyalog indították el a Járeken létesített gyűjtőtáborba, ahol hat-nyolc hónapot kellett eltölteniük. Több mint hatezren belehaltak a nélkülözésbe, köztük több száz gyerek. A járeki egyike volt az ez idő tájt a Vajdaságban működ­tetett 41 munkatábornak; ezekben összesen 140 000 németet és több ezer magyart tartottak fogva.
Tavaly októberben a magyar és a szerb államfő megállapodott arról, hogy a két ország tudományos akadémiái felállítanak egy közös, magyar—szerb történészbizottságot az 1941 és 1945 közötti vajdasági események kivizsgálására. A Magyar Tu­dományos Aka­démián már korábban megalakult ez a testület, a Szerb Tudományos Akadémián csak nemrégiben jelölték ki azt a kilenc szakembert, aki tagja lesz a vegyes bizottságnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2010-11-02: Sport - :

Sport

Udvarhely nyerte a székely rangadót
Tegnap este a szentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban rendezték meg az I. ligás teremlabdarúgó-bajnokság ötödik fordulójának székely derbijét, amelyen a Sepsi FC 2—3 arányban kapott ki a többszörös bajnok Székelyudvarhelytől. A mérkőzésről lapunk holnapi számában olvashatnak tudó­sítást.
2010-11-02: Világfigyelő - :

Gyengén szerepeltek a magyar szervezetek (Kárpátalja)

Nem végleges adatok szerint a várakozásoknál jóval gyengébben szerepeltek a kárpátaljai magyar szervezetek a vasárnapi ukrajnai helyhatósági választásokon.