KárpátaljaGyengén szerepeltek a magyar szervezetek

2010. november 2., kedd, Világfigyelő

Nem végleges adatok szerint a várakozásoknál jóval gyengébben szerepeltek a kárpátaljai magyar szervezetek a vasárnapi ukrajnai helyhatósági választásokon.

A végleges választási eredményekre még várni kell. Addig is a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szerint egyetlen egyéni képviselőjelöltjét sem sikerült bejuttatnia a megyei tanácsba, míg az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség abban reménykedik, négy egyéni jelöltje mandátumot szerez a megyei képviselő-testületben. Mindkét szervezetben kérdésesnek tartják, hogy pártlistán elérik a megyei tanácsba való bejutáshoz szükséges háromszázalékos küszöböt. Kárpátalján a választásra jogosultak közel 55 százaléka vett részt a szavazáson. A voksolás előzetes eredményei szerint megyei szinten és a járások többségében a munkácsi Vik­tor Baloga vezette Egységes Centrum (JC) párt szerezte meg a szavazatok többségét, maga mögé utasítva a kormányzó Régiók Pártját. A JC minden magyar körzetben indított magyar nemzetiségű jelölteket, akik a legtöbb helyen legyőzték a magyar szervezetek jelöltjeit. Előzetes adatok szerint Gajdos Istvánt újraválasztották Beregszász polgármesteri tisztségébe, s ugyancsak megkapta a következő ciklusra a választók bizalmát Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere. Ungváron valószínűleg Viktor Pogorelov váltja a botrányaival nemzetközi ismertségre szert tett Szerhij Ratusnyakot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2010-11-02: Világfigyelő - :

Hivatalos bocsánatkérést követelnek (1944-es megtorlás a Vajdaságban)

Megkoszorúzták az áldozatok emlékművét Fotó: Dávid Csilla
Az 1944-es magyarellenes szerb megtorlás áldozataira emlékeztek Csúrogon a vajdasági magyarok. A felszólalók hivatalos szerb bocsánatkérést követeltek a dél-bácskai településen tartott vasárnapi megemlékezésen, amelyen részt vett többek között Ékes Ilona, a Fidesz parlamenti képviselője, Egeresi Sándor, a vajdasági tartományi parlament elnöke, Korsós Tamás, Magyaror­szág szabadkai főkonzulja, Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség szerbiai parlamenti képviselője.
2010-11-02: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Az elmúlt hét magyarországi közéleti vitáinak középpontjában az erkölcstelen végkielégítésekről hozott Fidesz-törvény állt, amelyet az alkotmánybíróság elutasított és visszaküldött az országgyűlésnek.