Röviden

2010. november 3., szerda, Világfigyelő

Orbán befejezte kínai látogatását
Orbán Viktor miniszterelnök tegnap befejezte hivatalos kínai látogatását, és Sanghajból hazautazott. A magyar kormányfőt kínai kollégája, Ven Csia-pao hívta meg a sanghaji világkiállítás záróeseményeire. A két miniszterelnök félórás megbeszélést tartott, s a két ország közti politikai, gazdasági, kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzéséről állapodtak meg. A magyar miniszterelnök az expón felkereste Kína, valamint az Európai Unió és Belgium közös pavilonját, továbbá Lengyelország kiállítását és a magyar pavilont. A miniszterelnök programjának nagyobb részében üzleti tárgyalásokat folytatott, találkozott Kína több jelenős gazdasági szereplőjével.

Új környezetvédelmi miniszter
Nagy József lett az új szlovák környezetvédelmi miniszter, a Híd polgári párt jelöltjét Ivan Gasparovic államfő tegnap nevezte ki az újra különálló tárca élére. Az önálló környezetvédelmi minisztériumot az előző, Robert Fico vezette kormány megszüntette, s beolvasztotta a mezőgazdasági minisztériumba. A júniusi parlamenti választások után létrejött jobbközép kormánykoalíció azonban visszaállította. A tárcát a magyar—szlovák Híd párt ellenőrzi. A Bugár Béla vezette Híd kezében van még a mezőgazdasági tárca (Simon Zsolt), illetve a kisebbségekért és az emberi jogokért felelős kormányfő-helyettesi (Rudolf Chmel) poszt.


Újabb robbanások Athénban
Levélbomba robbant tegnap az athéni orosz nagykövetségen, az ötödik a nap folyamán a görög fővárosban. A rendőrök már úton voltak az orosz képviselet felé, amikor a detonáció bekövetkezett. Sérültekről innen sem érkezett jelentés. A másik négy levélbombát a svájci, bolgár, chilei és német nagykövetségnek küldték. Ezek közül csak a svájciaknak címzett küldemény robbant fel magától, a többit a rendőrség hozta működésbe, hogy hatástalanítsa azokat. Szinte ezzel egy időben Athén egyik külvárosában rálőttek két járőröző rendőrre, de egyikük sem sebesült meg — adta hírül a rendőrség. Tóth József, Magyarország athéni nagykövete elmondta: nem lehet kizárni, hogy a magyar nagykövetség is kap egy levélbombát, és így megszigorították a biztonsági intézkedéseket. Hétfőn Mexikó, Hollandia és Belgium athéni nagykövetségének címeztek levélbombákat, illetve egy negyedik csomagot Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnökhöz akartak eljuttatni. Rendőrségi forrás közlése szerint mind a kilenc levélbombát hétfőn adták postára a görög fővárosban, és a hatóságok gyanúja szerint ugyanaz a csoport áll valamennyi robbanó csomag hátterében.


Katonai egyezmény
Átfogó kétoldalú katonai együttműködési megállapodást írt alá tegnap David Cameron brit miniszterelnök és Nicolas Sarkozy francia államfő. Cameron az egyezmény ünnepélyes londoni aláírása után kijelentette: a megállapodás értelmében közös expedíciós haderő jön létre olyan műveletekre, amelyeket a két ország együtt kíván végrehajtani. Mindemellett Nagy-Britannia úgy módosítja jövőbeni repülőgép-hordozó kapacitását, hogy ezen a téren is képes legyen az együttműködésre Franciaországgal és az Egyesült Államokkal is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2010-11-03: Világfigyelő - :

Az eddigi magyar—magyar tanácskozások

1996. július 4—5., Budapest: Magyarország és a határon túli magyarság címmel rendeztek tanácskozást, amelyen a kormány, a parlamenti pártok, a szomszédos országok magyar pártjai, szervezetei, illetve a Határon Túli Magyarok Hivatalának képviselői vettek részt. Közös nyilatkozatban nyilvánították ki, hogy a határon túli magyarok identitása megőrzésének, közösségként való fennmaradásának és fejlődésének, valamint szülőföldjén való megmaradásának alapvető kérdése az önkormányzat, az autonómia létrehozása. A konferencia vendégeit fogadta Horn Gyula miniszterelnök.
2010-11-03: Riport - Fekete Réka:

Több ezer gyermek hiányzik a játszóterekről (Húsz éve az élet védelmében)

Az árkosi kismamaotthon
,,Nincsenek szüleim, a kéz­divásárhelyi gyermekotthonban nőttem fel, párom bántalmazott, és hét hónapos várandós voltam, amikor a székelyudvarhelyi ferences nővérek segítségével az árkosi Irgal­masság Anyja Kisma­ma Ott­honba kerültem. Kislá­nyom öt hónapos, az otthonban jól érzem magam, de nem tudom, lesz-e innen ahová mennünk."