Röviden

2010. november 30., kedd, Világfigyelő

Szentmártoni János az írószövetség elnöke
Szentmártoni Jánost választotta három évre a Magyar Írószövetség elnökének a szervezet tisztújító közgyűlése szombaton. Az elnökség tagjai: Ács Margit, Kiss Gy. Csaba, Falusi Már­ton, Mezey Katalin, Iancu Laura és Vasy Géza, a szövetség eddigi elnöke, aki jelezte, hogy három év után nem vállal újabb ciklust. Szentmártoni 1975-ben született Bu­dapesten. A költő alapító tagja volt a Stádium Fiatal Írók Kö­rének, 1997-ben a Je­lenlét társszerkesz­tő­je­ként dolgozott. József Attila- és Gérecz Attila-díjas, több verseskötete jelent meg, esszéket, kritikákat is közölt.



Gyurcsány—Orbán pengeváltás
Gyurcsány Ferenc volt kormányfő azt kérdezte a parlament plenáris ülésén Orbán Viktortól, hogy miért fél a saját népétől, és arra szólította fel: adja meg a népnek a döntés jogát a nyugdíjról, az új alkotmányról és a polgári Magyar­országról. Válaszában a miniszterelnök azt mondta: az beszél félelemről, aki fél. Orbán Viktor szerint ez az elszámoltatástól való félelem, és az Országház nem a személyes problémák megtárgyalásának a helye. Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: a fenyegetés nem jó tanácsadó, és a kormányfő ezzel hiába próbálja megakadályozni, hogy kinyilvánítsák: nem erre kapott felhatalmazást. Azt mondta Orbán Viktornak, hogy ha demokrata, akkor ne fenyegesse se őket, se mást, és ne bujdokoljon, ne legyen gyáva. A miniszterelnök erre reagálva viszont leszögezte: tisztesség ügyében nem kérnek kioktatást az MSZP-től, különösen nem Gyurcsány Ferenctől.


Alacsony szinten kezdik a párbeszédet
Alacsony szinten, csak szakértők részvételével fog megkezdődni a párbeszéd a szerb kormány és Koszovó között — közölte Vuk Jeremic szerb külügyminiszter, aki kifejtette, a szerb álláspont az, hogy a tárgyalásokon azokat a témákat kellene először napirendre venni, amelyeket a legkevésbé terhelnek politikai nézetkülönbségek. Ilyennek nevezte az eltűntek ügyét, a közlekedés és a telekommunikáció kérdését. Az ENSZ szep­tember elején szólította fel a belgrádi és a pristinai vezetést, hogy kezdjenek párbeszédet egymással a koszovóiak mindennapjait érintő, még nyitva álló kérdésekről, például az áram- és telefonszolgáltatásról, a rendszámokról. Koszovóban két hét múlva előrehozott választásokat rendeznek, ezért megfigyelők szerint leghamarabb februárban ülhetnek tárgyalóasztalhoz a felek, miután megalakul az új kormány Pristinában.


Kiszivárogtatott kémjelentések
A világ minden tájáról, köztük Magyarországról is tartalmaztak diplomáciai értesüléseket azok a bizalmas amerikai külügyminisztériumi dokumentumok, amelyeket a WikiLeaks oknyomozó portál juttatott el vasárnap nagy nyugati lapokhoz. A portál tegnap további dokumentumokat hozott nyilvánosságra, hírügynökségi jelentések alapján. A francia külügyminisztérium közölte: Párizs egyetlen, francia vezetőnek tulajdonított kijelentést sem erősít meg. Moszkva egyelőre igen visszafogottan reagált az orosz vezetőkre vonatkozó megjegyzésekre. A berlini kormány nem kívánja a nyilvánosság előtt kommentálni a WikiLeaks által megszellőztetett bizalmas információkat, amelyek egy része meglehetősen negatív képet fest vezető német politikusokról. Mahmúd Ahma­dinezsád iráni elnök kijelentette, hogy a történtek nem fogják megzavarni Irán és szomszédai kapcsolatait. A WikiLeaks Magyarországra vonatkozóan 734 bizalmas amerikai külügyminisztériumi jelentést szivárogtatott ki. Ezek túlnyomó többsége 2006-ból, illetve az azóta eltelt évekből származik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 200
szavazógép
2010-11-30: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Egyre nagyobb vihart kavarnak Ma­gyarországon a kormány magánnyugdíj-pénztárakkal kapcsolatos tervei. Egyre világosabbá válik — Matolcsy György gazdasági miniszter sűrű nyilatkozatai is fél­reérthetetlenül utalnak erre —, az Orbán-kormány fel szeretné számolni a magánnyugdíj-pénztárakat, vagyonukat részben az állami nyugdíjalapba, részben a költségvetésbe irányítva át.
2010-11-30: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalommal tudatjuk, hogy
DR. BOCZ ERNŐ,
a Debreceni Egyetem professzora, az MTA doktora, hazai és külföldi egyetemek kitüntetettje, szakíró
hamvait 2010. december 1-jén 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a köpeci temetőben.
A gyászoló család
1200/b