Vendégforgalmi fejlesztések KovásznánTúlzsúfolt lehet a Tündérvölgy

2010. december 8., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Veszélyben a négycsillagos Clermont? A SZERZŐ FELVÉTELE

Újabb fejlesztések válnak lehetővé a kovásznai Tündérvölgyben, miután a helyi tanács a város tulajdonában lévő több parcella koncesszionálásáról határozott. Itt szálloda, panziók, üdülőházak épülhetnek.

Döntöttek egy alig félhektáros telek feldarabolásáról. A kiszakított 12 áras részt versenytárgyaláson, koncesszióval kívánják értékesíteni, a területen panziót lehet majd építeni. Árverésre írtak ki egy négyezer négyzetméteres területet is, erre háromcsillagos szálloda kerülhet. Egy 1200 és egy 800 négyzetméteres telket is kínálnak, ezeken kezelőbázissal ellátott üdülőházat lehet felhúzni.
A koncesszióval kapcsolatban azonban több kérdés is felmerült. Nicolae Enea tanácstag a térség túlzott beépítését kifogásolta. A szabályzat szerint üdülési zónában egy vendégre 100 négyzetméter zöldövezetet kell hagyni, a sok építmény viszont túlzsúfoltsághoz vezet — mondta. A Clermont Szálló védelmében is szólt: a közelébe tervezett, tüdőrákos betegeknek szánt üdülőház akár el is riaszthatja a környék legelegánsabb szállóinak vendégeit.
A koncesszióért fizetett összegekről is tárgyaltak. Az évi 1,2 euró négyzetméterenként, a 25 éves bérbeadás végén 30 euró/m2 bevételt hoz a városnak — vélte több képviselő. Helyben utánanéztek, kiderült, hogy a koncesszió hosszabbítása alatt is fizetendő az évi díj, így a végső összeg eléri a négyzetméterenkénti 60 eurót.
Ha minden területet idegenből jött vállalkozóknak adunk oda, mi lesz a helyiekkel? — hangzott el a kérdés. Molnár János tanácstag ehhez kapcsolódva mondta: a helybeli iskolásoknak is jól fogna a táborozóhely, erre kellene területet adni.
A vendégforgalmi befektetések igen szükségesek Kovásznán, de mivel a Tündérvölgyben a városnak nincs több kiadható, építhető területe, fel kell mérni, másutt akad-e ilyen célra hasznosítható parcella — mondta Lőrincz Zsigmond polgármester, aki egyetértett azzal, hogy a tündérvölgyi építkezések nem zavarhatják a környezetet, a meglévő objektumokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1298
szavazógép
2010-12-08: Riport - Sylvester Lajos:

Tájsebészet az Olt Szotyor alatti lankáján

Néhány éve fokozódó rokonszenvvel figyelem mindazt, ami Szotyor alatt, az Olt első teraszán kialakított sóderkitermelés körül történik. Okom is, összehasonlítási alapom is van, hogy felmérjem: a sóderbánya jelenlegi üzemeltetői, Muntyán György és Örsi Imre mintegy begyógyítják annak az arcpirító tájrombolásnak a gennyezve levező, rákosodó sebeit, amely a Sepsiszentgyörgy és Illyefalva közötti térségben a folyami kavics esztelen kiturkálása közben e tíz kilométernyi térségben negyven év alatt megesett, s amerre aztán a város és a környezetvédelemben mellé romló falvak ráhordták a maguk mocskát, fertőző góccá rohasztva azt a folyó menti földsávot, amely Alsó-Háromszék szabadidős édenkertje lehetett volna.
2010-12-08: Pénz, piac, vállalkozás - Csinta Samu:

Márciusra újrakezdik? (Karácsonyi eladósodás küszöbén)

Várhatóan a küszöbön álló karácsony is fokozza a lakossá g eladósodását. Diósi László, az OTP Bank romániai igazgatója szerint a bankok ügyfeleinek húsz százaléka egy hónapja, tizenöt százaléka pedig már legalább három hónapja képtelen törleszteni hitelét.