A cimbalom

2007. október 13., szombat, Magazin
A cimbalom az ősi, hárfa típusú hangszerek családjából származik, közvetlen őse valószínűleg az ókorban és középkorban legelterjedtebb psaltérium volt. Trapéz formájú asztallapra emlékeztet, fémhúrjait fa ütőkkel szólaltatják meg.

Egyik legfontosabb népi hangszerünk, a jellegzetesen magyarnak tekintett verbunkos zenében is fontos szerepet kapott a 19. század folyamán. Mai, lábakon álló, pedálos szerkezetét Magyarországon alakították ki az 1800-as évek végén. A 19. és a 20. században elsősorban a magyar zeneszerzők műveiben szerepelt, de ma már szívesen használják más országok komponistái is.

A cimbalom őse Ázsiából arab közvetítéssel jutott Európába. Különböző neveken meghódította a középkori fejedelmi és királyi udvarokat. Magyarországon Mátyás király udvarában említenek először egy kilencéves kisfiút, aki a király köszöntésére psaltériumon játszotta a parasztok által énekelt dalokat. Míg Európában a cimbalom megmaradt alapvetően népi hangszernek, addig Magyarországon a 17., 18. és 19. század folyamán egyre népszerűbb lett, s ,,magyar nótákat" is szívesen játszottak rajta. Az 1800-as évek végén Schunda Venczel József pozsonyi, majd budapesti hangszerkészítő (1845—1923) megnövelte a cimbalom hangterjedelmét, lábakkal és hangtompító pedállal látta el. Műhelyében mintegy tízezer hangszer készült. Az új hangszert örömmel üdvözölték a kor híres zeneszerzői, köztük Liszt Ferenc is, Erkel Ferenc pedig fontos szerepet adott neki Bánk bán című operájában.

Felvételünkön a Schunda Venczel József budapesti műhelyében készített egyik cimbalom látható. Mántó Béla, Csernátonban élő tulajdonosa szerint a hangszer százhúsz esztendős, és egy magyar földbirtokosé volt, akit a Duna-csatornához deportáltak. Itthon mindene odaveszett, kivéve a cimbalmot, melyet gondosan becsomagolt és elrejtett. Hazatérése után épségben megtalálta. Mántó Béla ezelőtt húsz évvel a földbirtokos lányától vásárolta meg Sepsiszentgyörgyön, amikor tulajdonosa 98 évesen halálos ágyán feküdt. A hangszer Mántó Béla féltett kincse. Alsócsernátonból került ötven évvel ezelőtt Brassóba, ahonnan nemrég végleg hazaköltözött szülőfalujába. Azóta kedvtelésből, mások szórakoztatására cimbalmozik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1313
szavazógép
2007-10-13: Magazin - x:

Civil híradó: Székely Nemzeti Múzeum Alapítvány

Alakulás éve: 1992
Tevékenységi terület: tudomány, kultúra
Küldetés : a tudományos kutatások támogatása, kulturális rendezvények szervezése
2007-10-13: Magazin - x:

Elcserélt gyermekek

,,Kakukktojásos" kocsmapletykázás miatt kért gyermekéről ,,eredetiségvizsgálatot" egy házaspár Csehországban, ami igazi meglepetést szült: kiderült, hogy nem a férjtől származik a tíz hónapos lányka — de a feleségtől sem.