Mióta kugliznak Sepsiszentgyörgyön?

2007. október 16., kedd, Magazin

A Sepsiszentgyörgyön működő céhek és ipartársulások szabályzatai tiltották, hogy tagjai bármilyen játékot szórakozásból űzzenek… Tilos volt nyilvános helyen kártyázni, kockázni vagy — amint kiderül — kuglizni.

Íme egy régi jegyzőkönyv, amelyben büntetést szabnak ki a játékot kedvelőknek: ,,1828 április 30-án Kefner József mester legény Bálint Mózes kocsmákban megrészegedvén felette illetlenül viselte magát, Sárosi Jósef atyánk fiával összeszólalkozott. Az írt atyánk fiát szidalmazta. A társaságba már néhány esetben megbüntettetett a kocsmába való kártyázásért, koglizásért. Ezért büntettetett meg 3 Renes forintra." A sepsiszentgyörgyi levéltárban őrzött jegyzőkönyv, amint a fentiekből kiderül, először tesz említést sporttal összefüggő tevékenységről a városban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1313
szavazógép
2007-10-16: Magazin - x:

Finn segítség az ősfáknak

Egyre jelentősebb a nemzetközi érdeklődés a bükkábrányi lignitbányából nyár közepén megtalált, mintegy nyolcmillió éves mocsári ciprusfák iránt ― írta az Észak-Magyarország.
2007-10-16: Magazin - x:

Kalapács alatt Delon festménygyűjteménye

Elárverezik Alain Delon festménygyűjteményét a párizsi Drouot-Montaigne Teremben.