HoltvágányonMegnyirbált szabadság

2007. október 18., csütörtök, Család

Menyhért egy kis csángó faluban született, ott nőtt fel 11 éves koráig. Az édesapjáról csak homályos emlékei voltak, őt elnyelte az élet forgataga, így édesanyjával, nagymamájával, nagytatájával alkottak egy családot.

Mikor az öregek meghaltak, az édesanya a távolabbi városban kapott alkalmi munkákból tartotta fenn a családot.

A fiú így egész nap a faluban kószált iskolaidő után. Ismert minden embert, állatot, sőt, még a fákat, a köveket is. Édesanyja egyre nehezebben jutott munkához, míg végül egy nap meghozta döntését: külföldre megy dolgozni, hogy fiának jobb jövőt kínálhasson.

Így került Menyhért egy háromszéki város iskolapadjába. A pótmama a nagynéni lett, akinek már voltak gyermekei. Az unokatestvérek nem örültek a vetélytársnak, a fiú meg nehezen barátkozott a gondolattal, hogy nem egyedüli gyerek.

A nagy szabadságból, a barátságos környezetből egy teljesen idegen helyre jutott. Madárfütty helyett kocsidudálásra ébredt, rohanni kellett, olvasni, írni, számolni, és még kedves szót is ritkán kapott.

Egy darabig próbált megbirkózni a helyzettel, de aztán feladta, csak ült és nézett nagyra kerekedett szemmel, mint ki idegen bolygóról érkezett. Ábrándjaiban mindig a faluja rétjeit járta, így hát nem is csoda, hogy nemrég majdnem elütötte egy autó. Beszéde zavarossá vált, magánya kínzóvá, míg egy napon a kétségbeesett nagynéni orvoshoz futott vele.

,,Egy kis baj van az idegeivel" — hangzott a megállapítás, és azóta még jobban megnyirbálták a szabadságát, nehogy egyedül járván baja essék.

Eddig a történet. A kisdiák holtvágányra jutott, és most már beletörődött mindenbe.

Mint mindig és mindenütt, itt is lehet a hibást keresni, de mindenkinek van ,,alibije". A nagynéni csak meg akarta óvni a bajtól, az unokatestvérek csak a magukét féltették, az orvos csak a tünetek alapján döntött, a szülőnek biztosítania kell a megélhetést, a kormány meg nem felelhet egy egyénért... Az összefüggésekre senki nem volt kíváncsi, hiszen ő nem felelhet mindenért, hiszen őt egy konkrét dologért fizetik, a szólásmondással élve: ,,mosta kezét, mint Pilátus".

Így indulhatott el egy vidám, életképes gyerek egy olyan úton, amelynek végén a kiégett idegroncsok gyülekeznek, akiket már mindenki észrevesz, és akiket néhányan meg is akarnak menteni.

Hogy mit lehetne tenni? Csökkenteni a sokkhatást, figyelni az árnyalatokra. A nagynéninek bizalmat sugározni, és türelmet a kisfiú felé, az orvosnak rájönni, hogy a megoldás keresése a pszichológus hatáskörébe tartozik, a gyerekeknek meg bátorítani a társukat.

El tudnám képzelni, hogy otthon és az iskolában olyan témák kerüljenek előtérbe, amelyekben jártas egy falusi gyerek, hogy javítaná az önértékelését, s kivívja társai elismerését.

Azt sem tartanám kizártnak, hogy az illetékes állami intézmények, nonprofit szervezetek tegyenek ez ügyben, összefogva. Nem csak egy csángó vagy roma gyerek sorsa ez — országszerte egyre több magyar és román gyerek is hasonló problémákkal küzd.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1314
szavazógép
2007-10-18: Gazdaság - Sylvester Lajos:

Nagybercsényi Miklós sírdogál magában...

Nagybercsényi Miklós sírdogál magában / Elfogyott szegénynek minden katonája... Mikes rodostói háza után a Magyar utca sarkán összeomlott Bercsényi Miklós sarokháza is. Összeroskadt a patinás ház, szerkezeti felépítését és formáját tekintve a török építészet egyik kincse, mert — a szomorú kuruc nóta fogalmazásában — ,,elfogyott szegénynek minden katonája".
2007-10-18: Család - x:

A pletyka hatásosabb az igazságnál

Nagyobb az ereje a pletykának, mint az igazságnak — ez derül ki egy tanulmányból —, az emberek még akkor is elhiszik azt, amit csak suttogtak nekik, ha bizonyíték birtokában vannak az ellenkezőjéről. Diákok magatartását tanulmányozó kutatók azt is megállapították, hogy fontos szerepe van a pletykának, amikor emberek döntéseket hoznak — mondta a tanulmányt vezető Ralf Sommerfeld evolúciós biológus, a németországi Max Planck Intézet tudósa.