Arany Oroszlánt nyert a Magyar Pavilon

2007. október 20., szombat, Magazin

Először nyert Arany Oroszlán-díjat a Velencei Biennálé Magyar Pavilonja az idén 52. alkalommal megrendezett nemzetközi képzőművészeti seregszemle történetében.

A Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé Arany Oroszlánját szerdán délben vette át Davide Croff-tól, a biennálé elnökétől és Robert Storr igazgató-főkurátortól Petrányi Zsolt, a pavilon nemzeti biztosa, Tímár Katalin kurátor és a kiállítás koncepcióját megalkotó Andreas Fogarasi. Andreas Fogarasi Bécsben élő magyar származású művész Kultur und Freizeit (Kultúra és szabadidő) című, a budapesti művelődési házakról szóló videoinstallációjával érdemelte ki az elsőséget. A nemzetközi zsűri alapos megfontolás után hozta meg döntését. Indoklása szerint ,,a kiemelkedő nemzeti kiállításért járó Arany Oroszlánt egy olyan pavilon kapja, ahol az építészet és a kultúrtörténet segítségével elgondolkoztató és költői kapcsolatokat hoztak létre a tartalom, a képi nyelv és a kiállítás architektúrája között".

Az alkotó a kiállításra fekete bokszokat készített, ezekben vetítik a néhány perces filmeket, amelyek a művelődési házak külső és belső tereit mutatják. Az átriumos magyar pavilon sötétszürke belső falai között egymás mellett sorakozik hat, kívül-belül feketére festett, fából ácsolt doboz. Ezek peremén ülve nézhetik meg az érdeklődők a rövidfilmeket, amelyekhez leírás is van ― mindez látható a biennálé honlapján.

A mostani, 52. képzőművészeti seregszemlén még öt kategóriában osztottak ki Arany Oroszlánt, például Életműdíjat, amelyet Malik Szidibe, a nyugat-afrikai Maliban élő művész kapott meg. A litván pavilon különdíjban részesült.

A biennálé történetében eddig négy magyar, illetve a magyar pavilonban kiállító művész kapott díjat: Ferenczy Károly 1905-ben és László Fülöp 1907-ben Festészeti Arany Érmet, Aba Novák Vilmos 1940-ben a Legjobb Külföldi Festőművész Díját, míg a magyar gyökerű amerikai Joseph Kosuth 1993-ban a Biennálé Különdíját.

Az 1893-ban alapított Velencei Biennálé az évtizedek során bővült a különböző művészeti ágakkal, így az építészettel, a filmmel, a tánccal, a zenével.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1313
szavazógép
2007-10-20: Magazin - Kelemen László:

Megérkeztek a mókusok

A napokban érkezett Sepsiszentgyörgyre az első pár amerikai csíkos mókus Németországból. Jelenleg egészségügyi karanténban vannak, és hamarosan megkapják a veszettség elleni oltásokat.
2007-10-20: Magazin - x:

Bori néni és az Arany Pillangó

Valaha Románia ünnepelt csillaga volt, majd Magyarországra települt át a szőke színésznő, Széles Anna. Nem hallgatja el, hogy tud a becsületébe vágó, bár alaptalan pletykákról, amelyek végigkísérték ifjúkorát. Természetesen, büszke akkori sikereire, amint a tíz éve kapott nemzetközi elismerésre is, ám az is boldoggá teszi, hogy a népszerű televíziós szappanoperában kap mai alkatához illő szerepet.