Az Alter-Native díjazottjai

2007. november 14., szerda, Magazin

Az izraeli Rodeon Brodsky Tolya című filmje nyerte el a XV. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál nagydíját. A Magyar Filmlaboratórium által felajánlott nagydíjat elnyerő film orosz vendégmunkásokról szól, akik nők napja alkalmából üzenni szeretnének otthon maradt, rég látott szeretteiknek.

A Szabadság kolozsvári lap szerint Tolya olyan alany, akire néha 10―15 évet várnak a dokumentumfilmesek. Az alkotásban vannak manipulált helyzetek, ezért inkább fikciós vagy áldokumentumfilmről beszélhetünk, a fogatlan, kedves figura megnyilvánulásai magát a rendezőt is minduntalan meglephették ― olvasható a lapban, amely szerint ez a film a szakmát és a közönséget egyaránt elvarázsolta.

Marosvásárhely város díját Artem Sukharev és Nikita Ratnikov ukrán alkotók Pengeélen című filmjükkel érdemelték ki. A román országos filmintézet díjával az Offside című izraeli filmet, Erez Tadmor és Guy Nattiv munkáját honorálták. A legjobb első filmnek járó Simó Sándor-emlékdíjat Gép című alkotásával a spanyol Gabé Ibanez érdemelte ki. A román közszolgálati rádió díját Szirmai Márton Szalontüdő című filmjének adták. A zsűri különdíját a lengyel Bartusz Paduch X2 és a horvát Davor Medurecan, Marko Mestrovic Silencium című alkotásai kapták. A zsűri életműdíjjal jutalmazta Radu Gabrea román és Buglya Sándor magyarországi rendezőt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1314
szavazógép
2007-11-14: Magazin - x:

Szent Imre születési helyét jelző kőtábla

Megkerültek a Szent Imre születési helyének emléket állító reneszánsz kori kőtábla darabjai ― tájékoztatta az MTI-t hétfőn a székesfehérvári egyházmegye szóvivője.
2007-11-14: Magazin - x:

Hollywoodi írósztrájk és aggódó hirdetők

Az egy hete sztrájkba lépett hollywoodi forgatókönyvírók ezrei tüntettek a hét végén a 20th Century Fox filmstúdió előtt, hogy felvonulásukkal nyomatékot adjanak követeléseiknek.