Ki vagyok?Neveltek és neveletlenek

2008. február 7., csütörtök, Család

Ismert mondás: az első hét év meglátszik (kimaradt, hiányzik) a megjegyzés ,,alanyán". Az első hét év alatt a családot, a gyermek első, ún. kisközösségét értjük. Több pszichológus és nevelő az első évek (a harmadik életévig) ráhatásában az anyának tulajdonít döntő szerepet, amelyet akár természetesnek is tekinthetünk.

A teljes (nem csonka) családban a dolgozó apa alig-alig találja meg a rendszeres és folyamatos, tudatosan nevelő jellegű kapcsolatot az első szavakat próbálgató gyermekkel, míg az anya állandóan mellette van.

Ezek az esztendők, nagyjából a 7—8. évig, el is döntik a gyermek egyéniségének alapvonásait meghatározó viselkedési és általános értelmi felépítését. Ezekben az években továbbra is az anya az expresszív-emotív irányt adó, míg az apa az ún. instrumentális vezető. Így, ideális esetben e kettős, az érzelmekre és a viselkedésre egyenlő ,,adagban" ható befolyások kedvezően alakíthatják az öröklött temperamentumot, személyiségtípust (introvertált — extroverált) és értelmességet. Ha azonban nincs összhang a családban a nevelés mikéntjét illetően, vagy nem létezik nevelési koncepció, vagy a türelmetlen, tiltásokban és büntetésekben kimerülő ,,fegyelmezés" képezi a ,,nevelést", akkor később már helyrehozhatatlan a súlyos hiba. Az ,,apai szigor", azaz a felnőtt hatalmi agresszivitása, a verés, az indokolatlan korlátozás hasonlóan agresszív, önző, és számos konfliktust keltő felnőttet ,,nevel". Ugyanakkor, ha a négy-öt éves korban egyre többet kérdező gyermek természetes kíváncsiságát az ő értelmi szintjén kielégítjük, elvárásainkat megindokoljuk, és (elkerülhetetlen) felnőtt vitáinkat nem gyermekünk előtt folytatjuk le, óvodás, iskolás koruk zökkenő nélkül telik el, a nagyobb közösségbe szívesen, akár kezdeményezőszerepet is vállalva, illeszkednek be.

Az utóbbi hetekben elhíresült gyergyói származású tizenkét éves kisfiú (Maugli néven említik) eleven bizonyítéka a ,,semmi" nevelésnek, a sokgyermekes, nyomorban élő, műveletlen kisközösségnek. Pedig nem kevés ösztönös találékonyság kellett ahhoz, hogy kijátszva a határt őrző tiszteket külföldre szökjön, hogy ott a maga módján meg is éljen, és több rendben megszökjön. Mi lehetett volna ebből a vadon növő gyerekből, ha genetikai örökségét gondozták volna?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2008-02-07: Élő múlt - Sylvester Lajos:

Kiss Feri hegyei (A túlélés esztendei)

Ojtozi templom
Kiss Feri 72 éves. Feleségével, Kiss Milinte Magdival Torján kertes házban laknak, ahol a majorságok hadától, tyúkoktól, récéktől hangos és mozgalmas az udvar, macskák cicáznak a veranda párkányán, hatalmas termetű, színpompás kakas őrködik a hárem fölött, s egy aprócska lilityúk, fejéke, a taréj a nagy hidegekben lefagyott, s elfagyott a lába is, gazdáik kötszerrel pólyálták be a sebesültet.
2008-02-07: Család - Kelemen László:

Egy kiállítás margójára (Díszállatok a lakásban)

Az idei kisállat-kiállításon először lehetett látni Sepsiszentgyörgyön olyan egzotikus állatokat, melyeket eddig csak nagy állatkertekben, külföldön vagy esetleg a tévében.