ÁlláspontA populizmus magyar diadalmenete

2008. február 12., kedd, Nemzet-nemzetiség

Most nem arról beszélnék, hogy mindhárom EU-képviselőnk magyarul szólalt fel a kontinentális fórum közgyűlésén — nagyon jól tették, hadd tudja meg ez a finnyás Európa, hogy vagyunk még! —, hanem arról, ahogyan itthon esszük-marjuk egymást.

Szülővárosom, Székelyudvarhely polgármestere, Szász Jenő, a be nem tartott ígéretek országos bajnoka úgy ünnepelteti magát a magyar médiákban, mintha ő lenne a Megváltó. A ,,választás szabadságáról" értekezik az az ember, aki a választás lehetőségét vette el az ,,anyavárostól". Băsescu államelnök segédletével.

Most nem arról van szó, hogy az ott tanyázó hajóskapitány milyen szépeket mondott a székelymagyaroknak, hanem arról, hogyan veri át a lakosságot ,,megváltó eszméivel". A ,,választás szabadsága" — harsogja, de soha nem teszi hozzá, hogy miként valósulhat meg ez a ,,választási szabadság" a parlamenti voksoláskor például. Jó vagy rossz az erdélyi-romániai magyarság RMDSZ-es parlamenti képviselete, de mégis képviselet, amit beteges lázálmaiban föl szeretne számolni a Szász Jenő által vezetett MPP. Nekik — tudva tudván, hogy két magyar politikai tömörülés nem kerülhet be a parlamentbe — most csak a polgármesteri és a tanácsi funkciók érdekesek. A helyi hatalom mindig érdekes, s ezt nagyon jól tudja Szász Jenő, aki önhatalmúlag kormányozza Székelyudvarhely városát. Hol jól, hol rosszul. Most már mindenütt megjelennek az önkinevezett ,,polgári" polgármesterjelöltek, mondván, hogy végre ,,változás kell"! Igen. Kérdés, hogy kivel, kikkel?! Az RMDSZ-ben is jönnek az ,,ifjú titánok", a soha semmit nem bizonyítottak, kik internetes tudásukkal szólnak le mindenkit, aki még a Gutenberg-galaxisban is lát lehetőséget az emberi létezésre. Nagyok! Elkezdődött a nagy kampány, melyből a magyarság biztosan vesztesként kerül ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 200
szavazógép
2008-02-12: Nemzet-nemzetiség - Ferenczy L. Tibor:

A kilencedik testvérváros

Megköttetett ím, Sepsiszentgyörgy kilencedik testvérvárosi ,,vérszerződése" Santa Cruzzal. A derék, független Madeira-szigetlakók nem egy Szent Kereszt nevű települést kerestek testvérvárosnak Romániában, mert akkor Kézdiszentkeresztre vagy Szentkeresztbányára esik választásuk.
2008-02-12: Nemzet-nemzetiség - B. Kovács András:

Külön tanfelügyelőségek (Egy demokratikus megoldás)

A tanügyi reformtörvény vitája jól mutatja, az aprónál is apróbb lépések maholnap hátrafelé haladásba átváltó menetében mennyire kikezdett minket a morbus minoritatis néven ismert kisebbségi neurózis.