Rozsomák, a sokat evő

2008. február 13., szerda, Magazin

Dr. Kiss János Botond ornitológus, Duna-delta kutató újabb indiai utazása előtt számunkra is hozott, illetve küldött valami ínyencséget. Írja, hogy biológusként többször beszélgetett apósával, a Svédországban élő Veress Zoltánnal ― a Tóbiás és Kelemen s az Irgum-burgum Benedek szerzője, Jókai-szakértő ― Jókai természetrajzáról, többek között a sokat evőről is.

Ez volna ― írja ― a rozsomák (Gulo gulo) régi magyar neve a torkosborz mellett, bizonyára a német Vielfresser ― Sokat zabáló megfelelője. Kiss János Botond tavaly télen egy rozsomákot fotózott Svédországban, s a ké­pet meg a torkosborzra vonatkozó Jó­kai-szöveget elküldte számunkra.

Jókai a Bálványosvár című regé­nyében ír a rozsomákról, abban a részben, amikor Opur Szilamér fölmegy a torjai Büdösbarlanghoz, s szerelmében meg akar halni, de a gonosz Rapsonné rábeszéli a leányrablásra.

,,...s a sötét erdőmélyből tűzvilágú szemek izzanak eléje, s olyan jajszó hallik, mintha elkárhozott lélek nyögne fel a sírból. Ez az ocsmány sokat evő hangja. Tanyáját felismerheti a sötét erdőben az ott fehéredő nagy halom csontokról.

― No, hát lássam a szörnyű pofádat! Rád még nem vadásztam!

A sokat evő csak éjjel jár martalékot orozni, s mintha tudná, hogy itt a halál tartománya, ide hordja zsákmányát, innen ki nem riasztják, mikor jóllakva döglik".

Kiss valahol régi képet is látott az ocsmány sokat evőről, amely jóllakva átszorítja magát két közeli fa között, hogy helyet csináljon a következő porciónak. Interneten magam is utánanéztem a torkosborznak. A menyétfélék legnagyobb faja, medveszerű, zömök, izmos testű, a bundája hosszú és tömött. Lába hosszú, széles mancsának ujjai között bőrhártya feszül, ami a hóba süllyedését akadályozza. Állkapcsa nagyon erős. Magányos vadászó. Télen igen harcias ragadozó, a havon nesztelen siklással a nagyobb és gyorsabb állatokat is legyűri, más ragadozók elől a zsákmányt elorozza, a rókát s a hiúzt, s ha kell, a medvét is megtámadja, egyedül a farkasok elől tér ki. A hó alól kikaparja a dögöt is. Mára visszaszorult Skandináviába, Kelet-Európa északi részébe, Észak-Ázsiába, Észak-Amerikába. A rozsomák név, valószínű, lengyel közvetítéssel került nyelvünkbe.

Mackós kinézése inkább kedvessé, mint félelmetessé teszi, de ugye a medvét sem szoktuk megsimogatni...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-13: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a sepsiszentkirályi születésű illyefalvi
BAROK JÓZSEF
életének 65. évében hirtelen elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2008. február 14-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a családi háztól az illyefalvi katolikus temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
1158531
2008-02-13: Magazin - x:

Elhunyt Roy Scheider

Elhunyt Roy Scheider amerikai filmsztár, akit törött orra és tenyérbe mászó színészi stílusa avatott a Francia kapcsolat című film sztárjává, és aki a filmtörténet egyik legidézettebb aranyköpését mondta el a Cápában.