A hollywoodi írók is díjaztak

2008. február 13., szerda, Magazin

A hollywoodi forgatókönyvírók is kihirdették idei filmes és televíziós díjaikat, három hónapja tartó sztrájkjuk miatt azonban saját díjkiosztó gálájuk is elmaradt.

Az Amerikai Írók Céhe (WGA) a legjobb eredeti forgatókönyv díját a Juno című vígjátéknak (Diablo Cody) ítélte oda. A legjobb adaptált forgatókönyvért a Nem vénnek való vidéket tüntették ki, amelyet Ethan Coen és Joel Coen írt Cormac McCarthy regénye alapján. Utóbbi alkotás vezeti nyolc jelöléssel az Oscar-díjra pályázó filmek listáját a Vérző arany című filmmel, amely ugyanennyi jelölést kapott. A WGA kitüntetettjei között volt drámai sorozat kategóriában a HBO-n vetített a The Wire (Drót — nálunk a Pro Cinema sugározta), a vígjátéksorozatoknál az NBC-n látható 30 Rock nyert. Az új tévésorozatok versenyében a legjobb forgatókönyvek díját a Mad Men nyerte. A dráma kategóriában a Maffiózók, a vígjátékok között a The Office (az RTV2 nemrégen kezdte meg a sugárzását) forgatókönyve lett a legjobb. A nappali sorozatok versenyében a The Young and the Restless (Fiatal és nyugtalan — nálunk a Pro TV-n látható) győzött.

Úgy tűnik, a jövő héten befejeződhet a forgatókönyvírók három hónapja tartó sztrájkja: a WGA szombaton jelentette be, hogy három évre szóló előzetes megállapodást kötöttek a stúdiókkal. Megfigyelők szerint az írók körében ,,óvatos optimizmus" uralkodik. A forgatókönyvírókat képviselő WGA e-mailben értesítette 10 500 tagját az előzetes megállapodásról. Sikerült egyetértésre jutni azokról a számítási képletekről, amelyek alapján az írók megfelelő részesedéshez juthatnak az új médiában, az interneten forgalmazott produkciók utáni bevételekből. Ha a munkabeszüntetés véget ér, elhárul az akadály a hollywoodi filmipar legfényesebb eseményének, a két hét múlva esedékes Oscar-gálának a megrendezése elől.

Hofer László, Washington

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-13: Magazin - x:

Elhunyt Roy Scheider

Elhunyt Roy Scheider amerikai filmsztár, akit törött orra és tenyérbe mászó színészi stílusa avatott a Francia kapcsolat című film sztárjává, és aki a filmtörténet egyik legidézettebb aranyköpését mondta el a Cápában.
2008-02-13: Riport - B. Kovács András:

A molnár három fia (Munkahelytermő falvak)

Akár népmesecím is lehetne, de korunk új meséjét más anyagból gyúrták. Például kenyértésztából. De hogy az elején kezdjük: értékes, műemléknek nyilvánított vízimalmot örököltek a szárazpataki Lukács fivérek édesapjuktól. Az 1921-ben épült, ma is működőképes malom akár a szülői hagyaték jelképévé is avatható.