Emlékműavatás Sepsiszentgyörgyön

2008. február 20., szerda, Magazin

A szabadságharc, amelyet 1849-ben levert a császári és az orosz túlerő, a város lakosainak emlékezetében élénken élt. Két évtized várakozás után, 1871-ben sikerült méltó emléket állítani azoknak, akik életüket áldozták a csatamezőn.

A Sepsiszentgyörgyi Csizmadia Céh igyekezett pénzzel is hozzájárulni a nemes szándék sikeréhez. Kiss Péter főcéhmester 1871-ben írt számadásából kitűnik az az összeg, mely a cég számadáslistáján így szerepel: ,,l. Az 1849-ben elveszett honvédek szobrának felállításakor, a czéh akaratából adunk 5 forintot. 2. A honvédek szobrának installációjakor 33 forintot." Az emlékműavatáson, természetesen, megjelentek a céh tagjai is, elöl vitték a céhzászlót, tisztelegve azon mestertársaik emléke előtt, akik honvédként haltak hősi halált. A sepsiszentgyörgyi levéltárban őrzött, a Csizmadia Céh költségeiről írt katalógust Nagy László inspector és Sikó József jegyző írja alá 1872. január 17-én.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-20: Kultúra - Sylvester Lajos:

Kálváriás zászlósorsok (József Álmos új kötete)

József Álmos a tőle megszokott akkurátussággal és kitartással egy kötetre való képanyagot, okmányokat, levéltári kutatások és élő visszaemlékezések alapján jelentős mennyiségű információt gyűjtött össze a háromszéki országzászló-állításokról 1940—44 között.
2008-02-20: Magazin - x:

Kivágták Sissi pálmáját

Schönbrunn pálmaháza még aligha látott ekkora médiaforgatagot: nagy számban jelentek meg hétfőn újságírók az acélból és üvegből álló épületben, hogy jelen lehessenek a 170 éves Sissi-pálma kivágásánál.