Lisznyóé volt az idei esztendő

2014. augusztus 12., kedd, Közélet

Messze eltért az ilyenkor megszokott események sorától az idei lisznyói falunap. Jókedvben, mulatságban nem volt hiány, de a történések gerincét az utóbbi hónapokban, hetekben, sőt, napokban befejezett befektetések átadása és avatása jelentette.

  • Birtokba vették az új játszóteret a gyermekek                                  A szerző felvétele
    Birtokba vették az új játszóteret a gyermekek A szerző felvétele

Nem véletlenül mondta Ráduly István polgármester egyik ünnepi beszédében – mert a nap során több is elhangzott –: az idei év Lisznyóé volt. Rögtön hozzátette: ezzel nem kivételeztek, hiszen Uzon község mind a hét települése egyenlő értékű, minden helységben egyformán folyik a munka.
Az ünnepi istentiszteletet követően került sor a református templom felújított tornyának megáldására. A torony építésének pontos idejét nem ismerik, a kisebbik harangot 1694-ben datálták, tehát a torony ennél régibb kell hogy legyen – mondta el érdeklődésünkre Derzsi György lelkipásztor. A torony gombjában korábban találtak egy foszladozó papírtekercset, olvasásra a Székely Nemzeti Múzeumnak adták át, de a szöveg megfejtése máig nem történt meg – sajnálkozott a lelkész. A toronyfelújítást önerőből végezte a református egyházközösség.
Következett a frissen aszfaltozott, Bikfalvát Lisz­nyóval összekötő út avatása. Ezzel 15 kilométerre bővült az Uzon–Bikfalva–Lisznyó–Sepsimagyarós–Uzon körgyűrű felújított része, az útvonalat kimondottan a kerékpárosok számára ajánlja a polgármester. Még egy hét kilométeres szakaszra kellene aszfaltréteg, ebben Ráduly István Tamás Sándor megyei-tanács-elnök segítségét is kérte. Úgy tűnik, a kérést komolyan vette a megyeháza vezetője, a lisznyói falunapról hazatérőben terepszemlét tartott a modernizálandó útszakaszon. Az út avatásakor egyébként Tamás Sándor kiemelte: a megyeháza minden jó, a közösség számára fontos ötletet támogat, csak kezdeményezni kell. Ahogy az uzoniak is teszik – fűzte hozzá.
A templom szomszédságában, az iskola udvarán adták át az új sportpályát. Létesítésének ötlete Opra Kálmán sporttanártól származik. Sportpályáról még szó sem volt, de ő már beszerzett két kaput, melyeket az uzoni községháza udvarára tett le – emlékeztetőül, hogy a lisznyóiak várják a sportpálya megépítését. Most teljesülhetett álma.
A gyerekek sem maradtak ki az ünnepből, számukra korszerű játszóteret avattak. Alig néhány nap alatt, alacsony költségvetésből, támogatók segítségével valósult meg a terv. A gyermekek feladata, hogy vigyázzák a teret, ha rongáló felnőttet látnak, mondják el tanítójuknak, a polgármesternek. Példásan megbüntetik azt, aki tönkre akarja tenni a gyermekek birodalmát – hangsúlyozta Ráduly István.
A polgármester kiemelte a megvalósításokban közreműködő személyek fontos szerepét, majd a majális körterén (Lisznyó felső részének festői helye) tartott eszem-iszom alkalmával tucatnyi személynek adott át elismerő oklevelet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 15
szavazógép
2014-08-12: Közélet - Váry O. Péter:

Huszárok Gábor Áron nyomában

Huszárnótákkal és huszártáncokkal hálálták meg vendéglátóiknak, a Szemerja és Görgő Egyesített Közbirtokosságnak a második Gábor Áron-körút végállomásán a Szi­laj Hagyományőrző Egyesület, illetve a hozzájuk csatlakozott Székely Virtus huszárai a ked­ves fogadást, a felkínált szállást. Szombat délután egy kis ideig a múlt elevenedett meg Sepsiszentgyörgyön a Pacén a szép számban összesereglett nézőközönség tetszésére.
 
2014-08-12: Közélet - Iochom István:

Szörnyethalt a motoros, megverték a társát (Tragikus baleset Kézdiszéken)

Tragikus baleset történt vasárnap 18.15 órakor Kézdiszentléleken. Egy kislány súlyosan megsebesült, egy ember életét vesztette, utasa komolyan sérült, motorostársukon pedig a helybeliek akartak bosszút állni, csak a rendőröknek köszönhető, hogy életben maradt.