Oscar-aranyköpések

2008. február 26., kedd, Magazin

Az Oscar-gálák rendszerint alkalmat adnak a szereplőknek, hogy világra szóló bölcsességeket, jobb esetben szellemes, érzelmes mondatokat közöljenek a színpadon és azon kívül. Így volt ez most is a Los Angeles-i Kodak színházban. Ezekből válogatunk néhányat.

Tilda Swinton a szobrot amerikai ügynökének hátsó feléhez hasonlította, George Clooneyt pedig művészi nagyságáért magasztalta azért, hogy milyen hitelesen tudott felmászni a falra a Batman és Robinban. Nem kevésbé volt pikírt Helen Mirren, aki úgy vélekedett, hogy ,,a nőknek szánt filmszerepek gyakran nem elég jók, ellenben a férfiszerepek mindig csodálatosak". Marion Cotillard már a gála előtt bevallotta, hogy szinte semmit nem tudott Edith Piafról a dalain kívül, mindent a forgatás alatt fedezett fel a nagy sanzonénekesnőről. Amikor átvette a legjobb női alakítás Oscarját, sírva kiáltotta világgá: ,,Megváltoztattad az életemet." Javier Bardem köszönetet mondott a Coen fivéreknek, mert elég őrültek voltak ahhoz, hogy a fejére varázsolják a világtörténelem legborzalmasabb frizuráját. Daniel Day-Lewis arról elmélkedett, hogy minden forgatás befejezése után ,,mélységes űrt" érez, mert amikor vége a munkának, sem a test, sem a lélek nem kész még arra, hogy kilépjen a szerepből. Joel Coen, aki a legjobb adaptált forgatókönyv díját kapta fivérével, Ethannel közösen, úgy vélekedett, hogy a kitüntetés jó ízlésüket illeti: ,,Csak Homéroszt és Cormack McCarthyt adaptáltuk" — szerénykedett. Nemcsak a közönség, hanem a 98 éves híres látványtervező, Robert Boyle is meghatódott, amikor átvette az életmű-Oscart. Alfred Hitchcock egykori munkatársa, akinek a világ többek között a Madarak rémületes atmoszféráját köszönheti, így szólt: ,,Ez a díj az időskor jó oldala. A többit nem ajánlom önöknek."

Jon Stewart, a gála házigazdája ironizált egy sort a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkján, ,,pszichopata gyilkosok Oscar-jelöléseiről" beszélve, de az amerikai elnökválasztási kampány is megkapta a magáét. ,,Normális körülmények között, ha egy feketét vagy egy nőt látunk elnöknek, akkor hamarosan egy aszteroida fogja eltalálni a Szabadság-szobrot" — mondta. Barack Obama és Hillary Clinton után odaszúrt a 71 éves republikánus jelöltnek, John McCainnek is: ,,Idén az Oscar 80 éves, így automatikusan előlép a republikánus párt első számú elnökjelöltjévé." Stewart gonoszkodott egyet azzal kapcsolatban is, hogy az amerikai publikum nem igazán volt vevő az iraki háborúról szóló, a közelmúltban bemutatott filmekre. ,,Akkor sem vesszük le a műsorról ezeket a filmeket, nem hagyhatjuk, hogy a közönségnek legyen igaza."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1318
szavazógép
2008-02-26: Magazin - x:

A Nem vénnek való vidék nyert

A 80. Oscar-gálán Los Angelesben a Nem vénnek való vidék nyerte a legjobb film díját vasárnap este.
2008-02-26: Magazin - x:

Aranymálna-díjasok

Lindsay Lohan és Eddie Murphy is a ,,nyertesek" között szerepelt idén a hagyományosan az Oscar-trófeák átadásának előestéjére időzített Aranymálna-díjosztáson, amelyen immár huszonnyolc éve a legrosszabbnak tartott filmes produkciót ,,jutalmazzák" egy erre a célra alakult amatőr filmes zsűri tagjai. Murphy ráadásul három málnával térhetett haza a ceremóniáról.