A sepsiszentgyörgyi Csizmadia Céh rendkívüli határozata

2008. március 19., szerda, Magazin

A szabadságharc eseményeinek formálói voltak a Sepsiszentgyörgyi Csizmadia Céh tagjai is. A szigorú céhszabályok ellen szólnak azok az intézkedések, amelyeket 1848-ban hoznak a céhmesterek, főként a céh pénzének kiosztásáról a tagok között.

Tették ezt abból a meggondolásból, hogy azok, akik részt szándékoztak venni az eseményekben, és megfelelőek voltak, a hadviselés költségeire fordíthassák a céhben összegyűlt pénzüket. Az 1848. július 1-jén Császár Mihály elnöklete alatt írott jegyzőkönyv így foglalja össze az eseményeket: ,,Mind hogy kis czéhünk egy ideig béléssel kereskedvén akarta szaporítani a Czéh cassáját, mely mián igen sokat nyomorgott, bajoskodott a kiadott bélések árának beszedésével, úgy tetszett egyezkedni Chéhünk, hogy a sok viszontagságok elkerülődjenek a bélés árának befizetésekor, azonban a mostani állás úgy vagyon, hogy nem tudják melyik órában fogják parancsolni, hogy rukkoljanak. Isten tudja jöhetnek-e többet czéhünkbe, vagy nem, ennél fogva ki fog osztatni a pénz, egyaránt, hogy ki mit akar azt cselekedjék vele." Kitűnő kifogást találtak a céh vezetői a bélésbőrök eladásából származó vitákat felsorolva. Sok éve kereskedtek a bélésbőrökkel, amiből igen jó jövedelme származott a céhnek. Hogy hányan is áldozták életüket a harcokban, pontosan nem lehet tudni, de tény, hogy ott voltak, a város többi lakója mellett, fegyverrel a kezükben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-03-19: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
BENDE SÁNDOR
kőműves
életének 57. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2008. március 20-án 14 órakor lesz a szemerjai régi református ravatalozóháztól.
A gyászoló család
2505758
2008-03-19: Magazin - x:

Rekord gyorsasággal olvadnak a gleccserek

Soha nem tapasztalt gyorsasággal olvadnak a gleccserek világszerte ― áll az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) legutóbbi elemzésében.