Elhunyt Charlton Heston

2008. április 9., szerda, Magazin

Életének 84. évében Beverly Hills-i otthonában szombaton elhunyt Charlton Heston Oscar-díjas amerikai színész.

A hollywoodi legenda az 1950—1960-as években többek között Ben Hurt, Mózest, Michelangelót, Cidet és más hősöket alakított a filmvásznon. Heston életének utolsó éveiben Alzheimer-kórban szenvedett. Charlton Heston 1960-ban a William Wyler rendezte, 11 Oscarral jutalmazott Ben Hur című filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat kapta. ,,Nagyra értékeljük a barátai, kollégái és csodálói által tanúsított töretlen támogatást. Szenvedéllyel vetette bele magát minden szerepbe, amelyet megszemélyesített, és minden ügyet példa nélküli lelkesedéssel támogatott" — áll a család által kiadott közleményben.

Az 1940-es években kezdte színészi karrierjét. A magas, izmos, szép arcú, zengő hangú színész ideális hőse volt a vallási és történelmi múltat feldolgozó hollywoodi filmeknek. ,,Az arcom egy másik kort idéz" — mondta gyakran. Emlékezetes filmjei: az 1956-ban készült Tízparancsolat — amelyben Mózest alakította, az 1961-es Cid, az 1968-ban forgatott Majmok bolygója, az 55 nap Pekingben (1963), valamint a Földrengés (1974). Az életben is gyakran vállalta a vezér szerepét: elnöke volt a Színészek Céhének és az Amerikai Filmintézetnek, részt vett az ötvenes évek polgárjogi mozgalmában is. 1998-ban megválasztották a fegyverviselők jogait képviselő Nemzeti Lövészegylet elnökének (NRA), amelynek öt évig volt a vezetője. 2003-ban George Bush elnök a legrangosabb polgári kitüntetést, a Szabadság-emlékérmet adományozta az idős művésznek. Hestont felesége, Lydia Clarke, akivel 64 évig élt házasságban, valamint két gyermekük, Fraser és Holly Ann gyászolja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-09: Magazin - x:

A Pál utcai fiúk napja

Vetélkedővel, kerekasztal-beszélgetéssel, fotókiállítással és koncerttel ünnepli ma A Pál utcai fiúk című regény megjelenésének 100. évfordulóját a Molnár-regény előtt kiállítással is tisztelgő budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum.
2008-04-09: Magazin - x:

Veszíts el egy könyvet!

Nem csak gyerekeknek van szükségük időnként egy kis lökésre, hogy könyvet vegyenek a kezükbe, néha a felnőtteket is buzdítani kell erre.