Sepsiszentgyörgy Ötvenhat HáromszékenSoha többé ’56

2015. október 24., szombat, Közélet

Az ’56-os ifjúság síron túli üzenete: éljünk, gondolkodjunk, cselekedjünk úgy, hogy soha többé ne legyen szükség egy újabb 1956-ra, soha ne kelljen a zsarnokság ellen harcolni – fogalmazott Klárik László, az RMDSZ szenátora, a tegnapi sepsiszentgyörgyi ’56-os megemlékezés szónoka, aki gondolatát arra építette: könnyebb megelőzni a zsarnokságot, mint később legyőzni azt.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Az ötvenhatos emlékparkban a Jakab Gábor vezényelte Cantus Firmus vegyes kar és a férfidalárda nyitotta meg a megemlékezést. A Szózat után a két műsorvezető magyar és román nyelven köszöntötte az egybegyűlteket, majd Klárik László mondta el beszédét. Kiemelte: október 23-án az egész demokratikus világ tisztelettel hajt fejet a magyar nemzet előtt, mert 1956 októberében jelesre vizsgázott hitből, bátorságból, szabadságszeretetből, demokráciából; 1956 októberében a pesti ifjúság azt merte kiáltani, szembeállva a szovjet tankokkal: Legyen elég a zsarnokságból!
Példájuk biztatást, bátorságot nyújtott, hogy igenis, a zsarnokság sebezhető, hisz a vörös terror a magyar nemzettől kapta az első halálos döfést, ami aztán oda vezetett, hogy sok sebből vérezve elkotródjék Magyarországról – mondotta Klárik László, hozzátéve: mindezért büszkék vagyunk azokra a nemzettársainkra, akik itt, Erdélyben, Székelyföldön, Sep­siszentgyörgyön is együtt jajdultak fel a budapesti fiúkkal és lányokkal, mert egy nemzet vagyunk, egy test és egy lélek.
A megemlékezésen Mosonmagyaróvár, Sepsiszentgyörgy testvérvárosa önkormányzati képviselője azt mondta, az ötvenhatosokat a már-már elviselhetetlen nehézségek, az államosítások, a perek, az ÁVH tevékenysége, az internálótáborok és büntetőtáborok léte, a jegyrendszer, a parasztság sanyargatása, a padlások lesöprése, a kuláklisták, a szégyentáblák, kitelepítések, besúgások, megfigyelések motiválták, hogy részt vegyenek az eseményekben. Az embereknek elegük lett a fekete autók látványából, a vörös csillagból, és hogy sok családnak kenyérre is alig jutott – szögezte le Muráncsik László, de szerinte nem robbant volna ki a forradalom országszerte, ha az akkor élők korábban nem kapnak megfelelő nemzeti nevelést a családban, az iskolákban, a baráti közösségekben. Hangsúlyozta, 1956-ban a magyar társadalom lelke még teljesen ép volt, ha nem így lett volna, akkor nem szerveztek volna tüntetéseket a diákok, nem verték volna le a vörös csillagot a középületekről, nem énekeltek volna himnuszt, Szózatot, Kos­suth-nótát, nem készítettek volna Molotov-koktélokat, tizennégy-tizenöt éves pesti srácok nem szálltak volna szembe a szovjet páncélosokkal. Muráncsik szerint csak tudatos cselekvéssel, rendíthetetlenséggel, önálló vé­leménnyel, aktív közéleti sze­repvállalással, vallási és nemzeti értékeink, jelképeink, az anyaság megbecsülésével, gyermekek vállalásával válhatunk ötvenhat méltó utódaivá.
A szabadság létszükséglet, a szabadság a sorsunkról való  döntésünk lehetősége, legyen szó egy emberről vagy egy egész közösségről, szabadság által nyer értelmet az emberi sors, az emberi élet – indította beszédét Farkas Balázs, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának konzulja. Azt mondta, 1956 a félelem, az elkeseredés éve volt, egy egész nép élt akkor kilátástalannak tűnő sötétségben. Itt, Erdélyben még nagyobb volt a rettegés, mint az anyaországban, hiszen az emberek tudták, hogy a népek testvériségének jelszavát szajkózó kommunista hatalom csak a megfelelő pillanatra vár, hogy maradék jogaitól is megfossza a közösséget.
Áldás előtt Zelenák József evangélikus lelkész hangsúlyozta, nem minden nemzet járt végig olyan mélységeket, mint mi, és mégis életben maradtunk és itt vagyunk. A szervezők nevében Török József, a Volt Politikai Foglyok Szövetsége Kovászna megyei szervezetének elnöke figyelmeztetett, 1956 minket a megbékélésre, az összefogásra, közös gondjaink megoldására kell hogy buzdítson.
Koszorúzás és himnuszaink eléneklése után a cserkészcsapatok vezetésével az emlékezők fáklyákkal vonultak a kommunizmus áldozatainak emlékkopjájához az Erzsébet parkba, ahol a Vox Humana kamarakórus előadásában a régi székely himnusszal zárult az ötvenhatos emlékünnepség.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1298
szavazógép
2015-10-24: Élő múlt - Tófalvi Zoltán:

A szabadságra vágyó erdélyi magyarság 1956-ban (2.)

Kolozsváron a Bolyai Egyetemet ítélték el
A megállapítás a Bolyai-per fővádlottjától, dr. Várhegyi Istvántól, a saarland-i Európa Intézet politológiai tanszékének vezetőjétől származik, akit a román büntető törvénykönyv hírhedt 327-es paragrafusa alapján rendszerellenes nyilvános felbujtás és agitáció vádjával ítélt hét évi börtönre a kolozsvári 3. számú katonai törvényszék büntető bírósága.
2015-10-24: Közélet - Farkas Réka:

Kivilágítjuk Székelyföldet

Az SZNT a két évvel ezelőtti nagy meneteléshez hasonló méretű és súlyú megmozdulást kezdeményezett, ők elsősorban a határtelepülések bevonásával szándékoztak meg­valósítani a figyelemfelkeltő akciót. A kör azonban bővült, sok belső településen igény mutatkozott a közösségi élményre, így ma este nemcsak a határsávon, de azon belül is, sőt, a Partiumban és Magyarországon is tüzek gyúlnak a székely autonómia támogatására.