Bejegyezték az Új Jobboldal Pártot

2015. november 5., csütörtök, Belföld

Tegnap visszavonhatatlanul és végérvényesen életbe lépett a bukaresti törvényszék szeptember végi döntése, és hivatalos politikai alakulat lett az Új Jobboldal Párt. Az a szélsőséges nacionalista mozgalom alakult párttá, amely több ízben felvonult már Sepsiszentgyörgyön is december elsején, magyarellenes jelszavakat skandálva. Az Új Jobboldal bevallottan Corneliu Zelea Codreanu és a legionárius mozgalom követője, a román etnikai nacionalizmust ötvözi a kereszténységgel.

Tegnap kiadott közleményükben is leszögezik, hogy politikai úton kívánják megvalósítani mindazt, amiért az Új Jobboldal Mozgalom 15 éve harcol, „a keresztény, szociális és nemzeti jobboldalt képviselik a liberális, nemzetellenes, ateista, oligarcha jobboldallal szemben”. Huszonöt pontban sorolják fel legfontosabb célkitűzéseiket, melyek között szerepel a Moldovával való egyesülés, de a korrupcióellenes harc is, számos szociális lépés: a munkanélküliség, a szegénység felszámolása, elfogadható nyugdíj, valóban ingyenes oktatás biztosítása, de szívügyüknek tekintik Románia népességfogyásának megállítását, a vidéken élők körülményeinek javítását is. Szólnak a külhoni románok támogatásáról, de a sajtóhoz is eljuttatott programjukban egyetlen mondat sem szerepel az ország területén élő nemzeti kisebbségekről, így a magyarokról sem. A kongresszusig a párt ideiglenes vezetését a mozgalom korábbi elnökére, a 37 éves ügyvédre, Tudor Ionescura bízták, akit láthattunk a sepsiszentgyörgyi felvonulásaikon is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 806
szavazógép
2015-11-05: Világfigyelő - :

Áder János magyarországi látogatásra hívta Johannist

Áder János köztársasági elnök magyarországi látogatásra hívta meg Klaus Johannis román államfőt tegnap, a közép- és kelet-európai NATO-tagállamok bukaresti államfői értekezlete alkalmából tartott kétoldalú megbeszélésükön.
2015-11-05: Világfigyelő - :

Katalán pártok az elszakadás ellen

A spanyol alkotmánybírósághoz fordult tegnap a katalán parlament három, az elszakadást ellenző pártja azért, hogy akadályozza meg annak a javaslatnak az elfogadását, amelyben az önálló köztársaság létrehozásához vezető folyamat megkezdését nyilvánítanák ki a függetlenségi pártok a katalán parlamentben.