Sepsiszentgyörgy első vasútállomása

2008. április 15., kedd, Magazin

Az 1870-es évek elején sikerült az erdélyi vasutat Brassóig kiépíteni. A gyors közlekedés által Sepsiszentgyörgy közelebb került az ország nyugati vidékeihez. A város vasútállomását Földvárnál jelölték ki, ez volt a legrövidebb távolság az utazni vágyók számára.

Az érkező és induló vonatokhoz a város központjából gyorskocsik indultak. A kétórás utazást előpataki pihenővel tették meg a fuvarozók. Az egyre szaporodó utazóközönség hamarosan lehetővé tette, hogy Sepsiszentgyörgyön tizenöt gyorskocsi működjék, s Előpatak fejlődésével számuk húsz fölé emelkedett. Európa szinte minden országából érkeztek gyógyulásra és szórakozásra vágyó emberek, s ez Sepsiszentgyörgy iparának lehetőségeit is növelte. Korán reggel szállították a pékek a friss kenyeret, zsemlét és kiflit, a hentesek a hagyományos hentesárut, a cukrászok a süteményeket. Előpatak európai hírességét a szentgyörgyi iparosoknak is köszönhette, akik igyekeztek legjobb áruikat kínálni vendégeiknek.

Sajnos, a vasút megépítése hátrányokkal is járt. Ezektől az évektől kezdi elveszíteni a székelység a népviseletét. Beárad az osztrák áru, a polgárság a nyugati divatárut részesíti előnyben. Amikor a sepsiszentgyörgyi vasútállomást 1891-ben átadják, az ünneplő közönség közül már szinte senki nem viseli a hagyományos népviseletet… A kocsisoknak azonban így is akad munkájuk bőven, mert az állomás két kilométerre a várostól, s amíg az első autóbuszok el nem indulnak, ők szállítják az utazóközönséget. A sepsiszentgyörgyi fiákerek különben az 1960-as évek végéig várakoztak utasaikra a számukra kijelölt helyen. A gőzmozdonyok pöfögése és a fiákerek kocogása a kockaköves úton még él az idősebb generációk emlékezetében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-14: Közélet - Váry O. Péter:

A hétvége hírei

Együtt az erős Székelyföldért
Az RMDSZ önkormányzati választottjait tömörítő Regionális Önkormányzati Konferencia szombaton Csíkszeredában tartott ülésén 2008 önkormányzati tevé­kenységének elveit és céljait megfogalmazandó, tízpontos nyilatkozatot fogadott el.
2008-04-15: Magazin - x:

Sztálin élő hasonmása

Sztálinnak igenis, voltak hasonmásai, akiket biztonsági okokból alkalmaztak: egyikük most hosszas kapacitálás után megszólalt, de az ötven év alatt beidegződött óvatosság ma is éberséget parancsol, és sokat nem mond, bár a szigorúan titkos minősítés 1996-ban lekerült a vonatkozó dokumentumokról.