Második nyelv kisgyermekkorban?

2008. április 17., csütörtök, Család

Szellemi és kulturális értékeink közvetítése múlhat azon, hogy jól beszélünk-e, írunk-e, olvasunk-e nyelveket. Vannak szülők, akik attól tartanak, hogy a korai nyelvtanulás megárthat a beszédfejlődésnek.

A kicsi gyerekeknek csodálatos agyuk van. Négyéves korukig teljesen másképp szívják magukba a nyelveket, mint utána. A kicsi gyerekek (ha nem zavarjuk őket össze) pontosan tudják, hogy ki milyen nyelven szól hozzájuk, és kinek milyen nyelven kell válaszolni. A kétnyelvű nevelés — pici kortól természetes módon és következetesen, minél ,,szelídebben" — az anyanyelv elsajátításához hasonlóan történik.

A nyelvtanulási folyamat nemcsak egy idegen nyelvvel gazdagítja az embert, hanem fejleszti a másikra való odafigyelés, nem szóbeli jelekből való értés képességét, az empátiás készséget, a logikus gondolkodást, a rendszerben, sőt, egymástól eltérő logikai rendszerekben való gondolkodás képességét, és a további nyelvek elsajátításának készségét is. Egy második nyelv korai tanulása e készségek fejlődése révén az anyanyelvi kifejezőképesség fejlődéséhez is hozzájárul. A gyerekek ugyanis a második nyelv kapcsán újabb logikai rendszerben tanulnak meg gondolkodni, ezzel (persze nem tudatosan) mélyebb bepillantást nyernek saját nyelvük szerkezetébe is. Helyesebben, választékosabban fognak beszélni, a helyesírás szabályai is áttekinthetőbbé válnak számukra. (filolog.com)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-17: Család - Puskás Attila:

Klónemberek? (Ki vagyok?)

A mindenkori média előszeretettel él a szenzáció képzeletborzongató lehetőségével. Így került évekkel ezelőtt tudományos írások élére a Dolly juh története, azé a juhé, mely pontos mása volt anyjának (az anyai sejtnek).
2008-04-17: Család - Bernád Ilona:

Immunerősítő gyógynövények (Gyógyítónk a természet)

,,Én gyerekkoromtól nem ittam más teát, csak hársfateát. Mikor szomjasok voltunk, megittunk egy csuporral. Régen kávé nem volt, s ez a tea ma is ott van az asztalomon. Leánykoromtól nem voltam beteg egyáltalán." (84 éves asszony, Magyarbőd, Felvidék)