Miért nincs a Holdnak holdja?

2008. április 19., szombat, Magazin

Naprendszerünk bolygói közül többnek is van saját holdja. A Jupiter körül egész holdármádia kering — a legnagyobb, a Ganymedes átmérője 5252 kilométer, nagyjából másfélszer akkora, mint a mi Holdunké. Ám a csillagászok mindeddig nem találtak olyan holdat a Naprendszerben, amelynek ugyancsak lenne saját holdja.

A holdak feltételezett holdjának pályán maradását az gátolja, hogy egyaránt hat rájuk saját holdjuknak és annak a bolygónak a tömegvonzása, amelyhez holdjuk tartozik. Amikor a bolygójuktól távol, kívül keringve járják körül a holdjukat, azok összetevődő tömegvonzása a holdjuk felé rántja a holdholdakat. Amikor meg a bolygó felőli oldalán keringenek, a bolygó irányába vonzódnak. Ezért előbb-utóbb vagy a holdjukba csapódnak, vagy a bolygójuk felé közeledő aszteroida lesz belőlük. Látszólag ellentmond ennek, hogy a mi Holdunk körül már keringtek kis, a Földről a Hold körüli pályára juttatott mesterséges holdak, felderítő űrszondák. Ugyanilyen mesterséges holdakat küldtünk már bolygótársaink és azok holdjai irányába is. Ám azokat a Földről vezérelt pályamódosításokkal lehet pályájukon tartani. Előfordult már az is, hogy egy-egy aszteroida befogott és maga körül holdszerű keringésbe kényszerített nagyobb meteordarabokat, ám azok hamarosan elszakadtak tőle, vagy belecsapódtak. Köztudott, hogy a Föld tömegvonzásán kívül a mi Holdunkra is hat a Naprendszer általános tömegvonzása. Ezért kismértékben hol közelebb, hol távolabb kering hozzánk a költők égitestje, s végül az igen-igen távoli jövőben egyre közeledik, majd be is fog csapódni a Földbe.

Seth Shostak, a világűrben értelmes társakat rádiótávcsövekkel is kereső SETI-program egyik irányítója szerint nincs esély holdholdak felfedezésére. Eddig kétszázötven, a Naprendszerünktől igen távoli, úgynevezett exobolygót vizsgáltak meg, de azoknak még a holdját sem találták, nemhogy a kísérő égitestek kis saját holdjait. A megfigyelést nehezíti, hogy egy távoli exobolygó holdját akkor ,,láthatják" meg a távcsövek, amikor az a bolygója előtt átvonul. Ám a nagy távolság miatt azt a kis fény- vagy rádiósugárzás-változást, amennyivel az átvonuló hold csökkenti a bolygója fényét, a távcsövek alig érzékelik. (Szűcs J.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-04-19: Magazin - x:

A világ legnagyobb óriáskereke

Elindult a világ legnagyobb óriáskereke, a London szeménél is nagyobb Singapore Flyer.
2008-04-19: Múltidéző - Cserey Zoltán:

Önkormányzatiság Háromszéken (18—19. század)

Cserei Miklós háza Illyefalván
A hosszú lefolyású francia háború befejezéséhez közeledett. A székely katonák számára is elérkezett a várva várt hazatérés ideje. Rendfenntartási megbízatással azonban továbbra is újabb zászlóaljakat rendelnek ki Erdély bizonyos részeire. 1812. május 5-én három századból, 519 személyből álló zászlóaljat irányítanak Brassóba, 1812 júniusában Marosszékre vezényelnek egy századnyi katonát.