Leopold Jerzewski : Halál az erdőben

2008. május 8., csütörtök, Sport

A kozelszki, a sztarobelszki és az osztaskovi tábor lengyel hadifoglyainak megsemmisítése 1939 decemberében kezdődött meg. Karácsony ünnepének előestéjén mindhárom táborból — felekezetre való tekintet nélkül — elszállítottak minden tábori lelkészt, összesen mintegy kétszáz embert. Ismeretlen helyen vagy helyeken meggyilkolták őket.

Kozelszkben csupán Jan Leon Cylkowski lelkész menekült meg, ugyanis éppen zárkában volt. Ez majdnem négy hónappal meghosszabbította az életét. 1940. március 8-án Kozelszkből még tizennégy — ismeretlen kritérium alapján kiválasztott — tisztet vittek el. Küzülük csak egy maradt életben. A többit kivégezték.

Nem tudjuk, ki hozta meg a döntést a kozelszki, a sztarobelszki és az osztaskovi hadifoglyok zömének a megsemmisítéséről. Csak feltételezhetjük, hogy sem Lavrentyij Berija, az NKVD akkori főnöke, sem Merkulov, a helyettese önmaguktól nem mertek volna ilyesmit megkockáztatni. Valószínű, hogy — Zarubin dandárparancsnok jelentése alapján — a döntést maga Sztálin hozta. A három tábor felszámolása egyidejűleg kezdődött meg és fejeződött be. Az első fogolyszállítmányt Kozelszkből április 3-án, Osztaskovból április 4-én, Sztarobelszkből pedig április 5-én indították útnak. Az utolsó fogolyszállítmány május 12-én hagyta el Kozelszket és Sztarobelszket, május 16-án pedig Osztaskovot.

Érdekes, hogy elszállítás előtt minden foglyot beoltottak hastífusz és kolera ellen. Mindmáig nem tudjuk, hogy ezt miért tették. Swianiewicz ezt a szovjet hivatali apparátusra jellemző rendetlenséggel magyarázza, valamint a többlépcsős döntési rendszerrel, amikor is az NKVD egyik intézménye nem tudta, mit csinál a másik. Valószínűbbnek látszik, hogy színjáték volt. Célja: kijátszani és elaltatni a foglyok éberségét. Folyamatosan azt szuggerálták beléjük, hogy ,,nyugatra mennek" (ami Kozleszk földrajzi helyzetét tekintve még igaz is volt). Még hideg élelmet is kaptak, amely (a Szovjetunióban szokatlan módon) nem újság-, hanem csomagolópapírba volt csomagolva. A foglyok figyelmét azonban felkeltette az őrség rendkívül kegyetlen magatartása. A táborkapun átlépve a foglyok megérezték, hogy valami fordulat történik sorsukban.

Majdnem mindannyian meg voltak győződve arról, hogy most viszik átadni őket a németeknek. S ezért — szerény lehetőségeikhez képest — igyekeztek rendbe hozni az egyenruhájukat, hogy méltóképpen jelenjenek meg az ellenség színe előtt. A foglyokat ablak nélküli, úgynevezett Sztolipin-vagonokba zsúfolták, amelyeknek csak a mennyezetén volt egy kis szellőzőberendezés. A vonatok ismeretlen irányba indultak el. Kozelszkben a fogolyszállítmányok létszáma 50 és 344 fő között mozgott, Sztarobleszkben 18 és 240 fő között, Osztaskovban valószínűleg ugyanez volt a helyzet. Kozelszkből és Sztarobleszkből nem naponta indítottak szállítmányokat (még szünetet is tartottak: Sztarobleszkben például április 26-a és május 2-a között, ami elsősorban a többnapos május elsejei ünnepi munkaszünettel magyarázható); Osztaskovban, a legnagyobb létszámú táborban naponta egy, olykor azonban három menetoszlopot is összeállítottak. Rendszerint — mint ezt Kozleszkben megfigyelték — a szállítmány összeállítása előtt a tábor vezetői telefonon kapták meg Moszkvából azoknak a hadifoglyoknak a nevét, akiket még aznap el kell szállítani. A táborban maradt foglyok igyekeztek felírni elhurcolt társaik nevét vagy legalább létszámát. Később ennek alapján állították össze az eltűntek — jóllehet nem teljes — jegyzékét.

S minden valószínűség szerint itt értünk el a katyńi gaztett legsötétebb titkához. A különleges szovjet államérdekek szempontjából helyrehozhatatlan hibát követtek el: a hatóságok meghagyták néhány száz szemtanú életét, akik később igaz tanúvallomást tettek. Ha mindannyiukat elpusztították volna, most csupán a Katyńban 1943-ban végzett exhumálás eredményeire támaszkodhatnánk. Adatokra, amelyek teljesen elegendőek a bűntény idejének a meghatározásához, de semmit sem mondanak a bűntény végrehajtásának a körülményeiről.

Sohasem fogjuk megtudni, hogy egyes hadifoglyokat miért nem lőttek agyon. Mind a mai napig senki sem elemezte annak a 449 embernek a jellemét, világnézetét, politikai meggyőződését, akik elkerülték a halált. Pedig ez az elemzés messzire vezető következtetéseket alapozhatna meg. Elkerülte a megtorlást a tisztek egy maroknyi csoportja, amely kész volt együttműködni a szovjet hatóságokkal (igen kis létszámú csoport); némely neves tudós és politikus, valamint olyan emberek, akik a háború előtt szovjetellenes tevékenységgel foglalkoztak, és kapcsolatban álltak a lengyel hírszerzéssel. Ez utóbbiakat még fel lehetett használni, hogy kiegészítő vallomásokat tegyenek.

Az összesen kilencven menetoszlopból (Kozleszkből huszonegyet indítottak útnak) hét menetoszlopot nem a kivégzés helyére irányítottak, hanem egy kisebb táborba, a Kaluga környékén levő Pavliscsev Borba. Innen az összes életben maradt foglyot rövidesen átszállították a Vologda környéki Grjazovecbe. Elkerülte a kivégzést az a két-két menetoszlop, amelyet Kozelszkből 1940. április 26-án és május 12-én, Sztarobleszkből április 25-én és május 12-én, valamint az a három, amelyet Osztaskovból április 29-én, május 13-án és 16-án indítottak útnak. Kozleszkből mindössze 150 + 95 = 245 foglyot válogattak ki; Sztarobleszkből 63 + 16 = 79 foglyot (emellett ezt a 63 főt az utolsó pillanatban válogatták ki április 25-én egy 200 fős csoportból); Osztaskovból pedig 60 + 45 + 19 = 124 főt. Ez összesen 448 ember. Ám 449 ember menekült meg. A 449. megmenekültnek a sorsa megkülönböztetett figyelmet érdemel.

Stanislav Swianiewicz professzort április 29-én a tizennyolcadik menetoszloppal indították útnak Kozleszkből. A foglyokat több mint egy napig menetoszlopban tartották, emellett az őrség rendkívül kegyetlenül viselkedett. Magatartása éles ellentétben állt a tábori őrség udvarias viselkedésével. 1940. április 30-án a vonat megállt valami állomáson. Ez volt Nyezdovo. A vagonba fölszállt a ,,vörös arcú" NKVD-ezredes, és név szerint Swianiewicz professzort szólította. Azonnal átvitték egy másik vagonba, és bezárták egy üres kupéba. A professzor felkapaszkodott a felső fekvőpolcra, ahonnan egy kis résen keresztül mindent látott, ami odakinn történt.

Az állomást állig felfegyverzett NKVD-egységek vették körül. A vagonok ajtajához minden fél órában egy harminc személyt befogadó autóbusz érkezett, amelynek ablakai be voltak meszelve. Az autóbusz úgy állt a vagonajtóhoz, hogy a fogoly tisztek közvetlenül beszállhattak. Miután a sorra kerülő harminc embert felvette, az autóbusz eltűnt a közeli erdőben. Így ,,rakták ki" az egész ,,szállítmányt".

Csak később derült ki, hogy Gnyezdovo állomás három kilométerre van a foglyok tömeges kivégzésének a helyszínétől, vagyis a katyńi erdő azon részétől, amelyet a helybeliek Koszogorinak neveznek. Három kilométerre a pisztolylövések már nem hallatszanak el. Swianiewicz professzor azt mondja: esze ágába se jutott, hogy a tiszteket a közelben agyonlövik. ,,Nem is gyanítottam, hogy abban a pillanatban, azon a verőfényes tavaszi napon embereket végeznek ki" — írja. Délben egy fekete gépkocsi, a rabomobil a professzort a szmolenszki városi börtönbe vitte, ahonnan hamarosan átszállították Moszkvába — a Ljubjankába.

A professzornak az 1940. április 29-én útnak indított szerencsétlen tizennyolcadik menetoszlopban levő bajtársait — kivétel nélkül az összeset — megtalálták a Katyńi tömegsírokban.

(Részlet a Katyń, 1940 című könyvből)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-05-08: Sport - Bogdán László:

A lengyel tragédia

Andrzej Wajda filmje — amelyet néhány napja láthattunk a Duna Televízióban is, s melynek akkora a sikere, hogy máris a legjobb külföldi filmeknek járó Oscar-díjra jelölték — megint és újult erővel a második világháborúban tetőző lengyel tragédiára s ezen belül a jelképes erővel is bíró katyńi vérengzésre irányítja a világ figyelmét.
2008-05-08: Család - Jártó Kocsis Edit:

A ráhangolódás hiánya (Különös hiánybetegségek)

Az csak természetes, hogy mindig szaladunk, de ez sokféleképpen igénybe vesz minket: megköveteli a helyzet átlátását, az időbeosztást, a sorrend megállapítását. Ennek következményeként figyelmünk is megoszlik, hiszen jelenlegi cselekedeteink közben elkövetkezendő lépéseinket tervezzük, esélyeinket mérlegeljük.