Három nap sport és mozgás

2008. május 26., hétfő, Sport

Pénteken második alkalommal zajlottak a sepsiszentgyörgyi sportnapok, amelynek — akárcsak egy évvel korábban — a városi stadion és környéke adott otthont. A háromnapos rendezvényt egy sporttörténeti kiállítás nyitotta meg, amit lapunk sportrovatának vezetője, Áros Károly mutatott be és méltatott.

Három nap sport és mozgás

(folytatás az első oldalról

Pénteken közönségtalálkozóra is sor került, amelynek meghívottja a világhírű Derzsi Ede röplabdázó volt. A baróti születésű sportember pályafutása alatt volt Európa-bajnok, világbajnoki ezüst-, illetve bronzérmes, olimpiai negyedik helyezett, és többek között nyert Universiadet, valamint BEK-et is. A Sepsiszentgyörgyön élő, kissé rekedtes hangú világklasszis beszélt gyerekkoráról, a röplabdáról, a 15 éves válogatottságáról, és készségesen válaszolt az eseményen szép számban részt vevő szentgyörgyieknek.

Labdarúgás

Pénteken és szombaton a városi stadion egy U15-ös (1993-ban született) futballbajnokságnak adott otthont. A nyolccsapatos viadalon részt vett a Balánbánya, a Bodzaforduló, a KSE, a Kós Károly ISK két csapata, a Kiskunhalas, a Székelyudvarhelyi ISK és a Gyergyószentmiklós. Az eredmények: 7—8. helyért: Bodzaforduló—Gyergyószentmiklós 1—6; 5—6. helyért: Balánbánya—Székelyudvarhelyi ISK 1—2; 3—4. helyért: Kós Károly ISK II.—KSE 3—3 — büntetőkkel 4—7. A kétnapos viadal döntőjében a Kós Károly ISK I. és a Kiskunhalas együttesei mérkőztek meg egymással. A finálét a szentgyörgyiek gólja nyitotta meg, a találat szerzője Ambrus Tihamér volt. Kevéssel később a magyar futballisták egyenlítettek, majd a vezetést is megszerezték. A gólszerző Máthé Tóth Viktor és Vincze Viktor volt. Egygólos hátrányból fordított a háromszéki csipet csapat, amely először Plugor Zsolt révén egyenlített, majd Jakab Norbert megszerezte a győztes gólt. A döntő végeredménye: Kós Károly ISK—Kiskunhalas 3—2 (1—2).

Sakk

A sportnapi sakkverseny egyéni dobogósai: 1. Vass Gábor, 2. Porzsolt István, 3. Sükösd János. Csapatverseny: 1. Sepsiszentgyörgy I. (Scridon Teodor, Porzsolt István, Sükösd János, Kökösi Dániel), 2. Kézdivásárhely, 3. Sepsiszentgyörgy II. Az esemény szervezői díjazták a versenyen induló legfiatalabb sakkozót is, aki a 16 éves Kedves Loránd volt.

Mozgássérültek versenye

Sokunk számára elképzelhetetlen, hogy tolókocsiban ülve pingpongozzunk, célba dobjunk vagy skanderezzünk. Ez nem is annyira nehéz, és ezt legjobban a mozgássérültek bizonyították be, akik számára az idei sportnapok alkalmával is szerveztek vetélkedőket. Akárcsak tavaly, az idei megmérettetés is nagy érdeklődésnek örvendett, még annak ellenére is, hogy a versenyszámok nagy többségéhez tágas térre lett volna szükség. Az eső miatt a vetélkedők java részének a Váradi József Ált. Isk. új épületének előtere adott otthont, de a verseny még is jól sikerült. Az eredmények: zsalonozás: 1. Csillag Endre (Csíkszereda), 2. Bogán Alin (Marosvásárhely), Józsa Csaba (Csíkszereda); malom: 1. Csiszér Attila (Tusnád), 2. Orosz László (Sepsiszentgyörgy), 3. Kis Zoltán (Marosvásárhely); célba dobás: 1. Bogdán Boglárka Zsuzsa (Sepsiszentgyörgy), 2. Bartók László (Csík), 3. Nagy Emőke (Csík); sakk: 1. Nagy György (Csík), 2. Schmith Richárd (Csík), 3. Szász Barna (Csík); szkander, fiúk: 1. Préda Ferenc (Sepsi), 2. Szász Barna, 3. Egyed Barnabás (Sepsi), lányok: 1. Hajdú Ilona (Maros), 2. Molnár Szende (Sepsi), 3.Székely Szilvia (Sepsi); kosárra dobás: 1. Bartók László és Biró Éva (Csík), 2. Székely Szilvia, 3. Suszter Constantin (Maros); bodzse: 1. Nagy Kinga (Maros), 2. Pusztai Zoltán (Sepsi), 3. Bogán Alin; asztalitenisz: 1. Bogán Alin, 2. Hajdu Ilona, Bartók László; összetett: 1. Bogán Alin, 2. Székely Szilvia, 3. Bartók László.

Autóverseny

A sportnapok keretében autó ügyességi versenyre is sor került, amit a Váradi József Ált. Isk. új épületének sportpályáján szerveztek meg. Az eredmények: N1: 1. Cătălin Cristinel (Brassó/Daihatsu), 2. Turós Róbert (Sepsiszentgyörgy/Trabant); N2: 1. Fejér Levente (Torja/Dacia Nova), 2. Ungureanu Vlad (Brassó/VW Golf II), 3. Balázs Árpád (Sepsiszentgyörgy/Renault Clio), 4. Demeter Ká­roly (Sepsiszentgyörgy/Ford Escort); open: 1. Fejér, 2. Demeter, 3. Balázs, 4. Turós, 5. Ungureanu.

Paintball

Ha sportnapok, akkor paintballverseny. A második Paintball Cup dobogósai: 1. Performer, 2. Fii ploii, 3. Álmoskák.

Minifoci

* Az S & Z csapata nyerte meg a III. műfüves minifoci-bajnokságot, miután a döntőben 3—1-re győzte le a Jamajkát. A viadal harmadik helyezettje az Iroda lett, amely a bronzmérkőzésen 8—1-gyel ütötte ki a Kamikázet. A győztes csapat: Vargyasi Tamás, Pusztai Zsolt, András Sándor, Rendi Róbert, George Negrea, Dumitru Ungureanu, Kiss Zoltán, Kanyó Szilveszter, György Vilmos, Antal Alpár. A viadal legjobb kapusának Vargyasi Tamást választották, a legjobb játékos pedig Boka Zsombor volt. Fair play-díj: Kedd 20 óra. Szép volt, fiúk!

* Többéves megszakítás után újra sor került az újságíró és művészek közötti focimérkőzésre, amelyet ezúttal kis pályán rendeztek meg. A találkozót a színészekből, táncosokból és bábszínészekből álló együttes nyerte meg 3—1-re.

Gokart

A sportnapok harmadik napján a baróti és a sepsiszentgyörgyi Tanulók Házának gokartosai mérkőztek meg egymással. A verseny díjazottjai: 6—12 évesek: 1. Bokor Balázs, 2. Bakó István, 3. Hatos Előd (mindhárman sepsiszentgyörgyiek); 13—14 évesek, fiúk: 1. Dénes Leó (Sepsiszentgyörgy), 2. Bedő József (Barót), Sinkler István (Sepsiszentgyörgy), lányok: 1. Csóka Szidónia (Sepsiszentgyörgy); 15—18 évesek: 1. Tódor Balázs (Sepsiszentgyörgy), 2. Albert Attila (Barót), Józsa Csaba (Barót); felnőttek: 1. Tókos Csaba (Sepsiszentgyörgy).

Úszás

Szombaton délelőtt a városi uszodában közel 80 kisgyerek részvételével úszóversenyre került sor, amelynek célja a versenyzők felkészülési szintjének felmérése, az egészséges életmód és a sportág népszerűsítése, valamint baráti kapcsolatok kialakítása volt. Az esemény szervezője a St. George Dragons Sportklub volt. A korosztályonkénti győztesek: 1999—2000-ben születettek és kisebbek (25 m gyorsúszás, gyors lábtempó): Füstös Zsuzsa, David Lazăr; 1997—1998-ban születettek (25 m hát-, mell- és gyorsuszás): Becsek Andrea, Serbán Andrea, Constantin Andrei Munteanu, Ciprian Codruţ Furtună; 1995—1996 (25 m hát-, mell-, pillangó- és gyorsuszás): Timaru Krisztina, Alexandru Adrian Andrei, Dániel Attila; 1993—1994 (50 m hát-, mell-, pillangó- és gyorsuszás): Bartha Csaba, Szabó Norbert; 1989—1990 (50 m gyors): Mihoc Eduard; open, fiúk: 1. Alexandru Adrian Andrei és Bartha Csaba, 2. Dániel Attila; lányok: 1. Timaru Krisztina, 2. Dániel Eszter, 3. Bajka Márta.

Családi vetélkedő

Az idén a sportnapok szervezői a családokra is gondoltak, nekik került megrendezésre a Mozdulj rá nevet viselő vetélkedő. A viadal végeredménye: 1. Veress család, 2. Balogh család, 3. Tompa család, 4. Csinta és Tamás család.

Bajnokok vetélkedője

Akárcsak tavaly, az idén is sor került a nagy érdeklődésnek örvendő bajnokok vetélkedőjére, amelyen Sepsiszentgyörgy legismertebb sportolói vívtak meg egymással. Az új sportteremben volt zsákban ugrálás, kúszás, gyeplabdavezetés akadályok között, szigetjárás, célba dobás, kosárlabda-vezetés, bukfenc és sok más érdekesség. A verseny győztese az lett, aki a legrövidebb idő alatt teljesítette az összes próbát. A bajnokok vetélkedőjének végeredménye: 1. Palkó Róbert (kosárlabdázó) 1:10.12 perc, 2. Vass Ildikó (kosárlabdázó) 1:32.12 p, 3. Bokor János (labdarúgó) 1:33.16 p, 4. Préda Csaba (karatéka) 1:42.69 p, 5. Dan Manolăchescu (hegymászó) 1:46.03 p — teljes hegymászó-felszerelésben teljesítette a versenyt, 6. Hendrik Izabella (kézilabdázó) 1:54.22 p, 7. Kovács Emese (kézilabdázó) 1:56.53 p, 8. Alin Grigoraş (karatéka) 1:58.97 p, 9. Olga Cazac (kosárlabdázó) 2:14.22 p.

Kosárlabda

A szombati nap csúcspontját az a kosárlabdameccs jelentette, amelyen a Román Kupa-győztes és bajnoki ezüstérmes Mikes Kelemen ISK együttese vívott meg a csapat támogatóival. A bemutató mérkőzés a nagyon sikeres szezon záróakkordja volt.

Kézilabda

Szombaton a Váradi József Ált. Isk. sportterme adott otthont az 1996-ban és 1997—1998-ban született lány kézilabdázók házi bajnokságának. A sikeres rendezvényen játéklehetőséget kapott Szerző Árpád minden tanítványa, akik mindent megtettek a győzelem érdekében. A torna végeredménye: 1996-ban születettek: ISK I. 4 pont, 2. ISK II. 0 p.; 1997—1998-ban születettek: 1. ISK I 6 pont, 2. ISK III. 4 p., 3. ISK IV. 2 p., 4. ISK II. 0 p.

Görkorcsolya

A vasárnapi görkori végeredménye: óvodások: 1. Nagy Janka, 2. Gál Alexandra; kisiskolások, lányok: 1. Füstös Zsuzsanna, 2. Korodi Henrietta, 3. Molnár Tímea; fiúk: Kanyó Szilveszter, 2. Mátyás Botond, 3. Nagy Gellért.

Mountain bike

A kerékpárversenyre a Kolcza-gödörben került sor. Az eredmények: 12—13 éves korosztály: 1. Molnár Ede, 2. Málnási Bence, 3. Mátyás Botond, 4. Nagy Gellért, 5. Sütő Zorán, 6. Kovács Levente; nyílt verseny: 1. Oláh János, 2. Orosz János, 3. Szabó Norbert, 4. Szilágyi Péter, 5. Pásztor Béla, 6. Kovács Levente. A mezőny legfiatalabb versenyzője a hétéves Bagoly Bence István volt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1306
szavazógép
2008-05-26: Közélet - Hecser László:

Barót népe jól mulatott

Bár az idő esős maradt, lényegében nem befolyásolta a Barót Napok sikerét. Szombaton a sporton és a zenén volt a hangsúly, vasárnap délelőtt a főzőverseny, az amatőr gyorsulási verseny, este pedig Kovács Kati és a helyi érdekeltségű nemEZ együttes váltott ki élénk érdeklődést.
2008-05-26: Közélet - Simó Erzsébet:

A hétvége hírei

Az erdélyi magyarság egységesebb, mint valaha
Az erdélyi magyarság egységesebb, mint valaha, annak ellenére, hogy két politikai pártba tömörül — hangzott el a Szatmárnémetiben rendezett konferencián. Markó Béla RMDSZ-elnök azt mondta, az erdélyi magyarság számára nincs más választás, mint a magyar egység érdekében tovább vinni az érdekképviseletet. Markó Béla szerint a kétpólusú nemzetpolitikai szemléletet sikerült megszüntetni, és Erdélyben ma mindenki számára egyértelmű az európai, a parlamenti és az önkormányzati jelenlét fontossága. Hozzátette: a magyarság hat megye elnökségére esélyes, Maros megyében létkérdés, hogy az RMDSZ jelöltje legyen a befutó, aki, ha megkapja azt a 38 százaléknyi szavazatot, amivel mi Maros megyében rendelkezünk, akkor ő lesz a megyei elnök, ha az MPP ellenjelöltje elvisz ebből 2—3—4 százalékot, akkor minden bizonnyal nem lesz magyar elnöke a megyének. A belső ellentéteket nem kellene a többségi nemzet elé tárni — véli Markó Béla.