Végéhez közeledik a Batthyáneum restitúciós pere

2016. december 7., szerda, Belföld

Január 17-re tűzte ki a következő tárgyalást a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatásáról szóló perében a gyulafehérvári táblabíróság a tegnapi tárgyaláson, egyben felszólította az egyház által javasolt szakértőt, Buzogány Dezső kolozsvári egyetemi tanárt, hogy akkorra készítse el a perdöntőnek tekintett latin nyelvű dokumentum fordítását. Ezzel ítélethirdetéshez közeledik a per alapszakasza – véli Komáromi Attila, a gyulafehérvári római katolikus érsekség jogásza.
 

A gyulafehérvári Batthyá­neum a legnagyobb értékű ingatlan és gyűjtemény, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszaigényeltek az államtól. A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot magában foglaló könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyed részét. A kódexek egyikét, a 810-ből származó Codex Aureust 25 millió dollárra biztosították, amikor 2002-ben rövid időre Németországba szállították. A páratlan értékű könyvtárat a római katolikus egyháztól vette el a kommunista állam, ám visszaszolgáltatását mind­eddig Batthyány Ignác püspök végrendeletére hivatkozva halogatták. A püspök az 1798-as végrendeletében a katolikus egyházra és Erdély provinciára hagyta a gyűjteményt. Az állam képviselői úgy értékelik, hogy Erdély provincia jogutódjaként a román állam is jogosult a gyűjtemény tulajdonjogára. A korábbi tárgyalásokon az állam képviselői Ioan Aurel Pop kolozsvári történészt, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektorát, az egyház képviselői pedig Buzogány Dezső református teológiai professzort kérték fel a végrendelet lefordítására. Ioan Aurel Pop fordítását az egyház képviselői kifogásolták az ügy korábbi tárgyalásán. Romániát 2012-ben kártérítés fizetésére kötelezte az Emberi Jogok Európai Bírósága amiatt, hogy évtizedeken át nem hozott döntést a Batthyáneum vissza­szolgáltatásának ügyé­ben. A kormány alárendeltségében működő restitúciós bizottság tavaly szeptemberben elutasította a Batthyáneum vissza­szolgáltatását. Ezt a döntést támadta meg az egyház a bíróságon. Ebben a perben születhet elsőfokú ítélet 2017 elején.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 737
szavazógép
2016-12-07: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hírbörze

Beruházások
Az év első kilenc hónapjában a közvetlen beruházások elérték a 46,58 milliárd lejt, ami 4,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban – közölte a statisztikai hivatal. Mindez olyan körülmények között, hogy a harmadik negyedévben közel egyszázalékos visszaesés volt tapasztalható az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest, a harmadik trimeszterben ugyanis 17,68 milliárd lej beruházás valósult meg a gazdaságban. Ez a csökkenés csaknem minden gazdasági szegmenst érintett, egyedül az új ingatlan építése területén regisztráltak enyhe növekedést.
2016-12-07: Belföld - :

Panasz Băsescu ellen

Bepanaszolta magyarellenes kijelentései miatt az Állandó Választási Hatóságnál Traian Băsescu volt államelnököt Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke – közölte az SZNT sajtószolgálata.