Mi lesz veled, Fortyogófürdő?

2008. május 29., csütörtök, Sport

Egy egész bajnoki év fociszenvedései, a lovassport emlékeit felkavaró temetés, az immár néhai Tóth Ferenc, a háromszéki fogathajtás atyjának temetése, a látvány, mely néhány nappal ezelőtt Fortyogófürdőn fogadott, ahol az egykor virágzó létesítmény — a mofetta, tizennyolc (ha jól emlékszem) kád, kezelő, szálloda, vendéglő, szabadtéri medence, félig kész kézilabdapálya, a fák alatt meghúzódó lovasakadályok, a roskadozó borvízmedence...

— a pusztulás képével s a képet körüllengő csenddel — ennél a csendnél csak a látvány keltette döbbenet volt nagyobb — akaratlanul is felpörgette bennem a nem is olyan távoli múltat. S akkor még nem szóltam a szomszédban lévő gokartpályáról (megépítésekor európai rangú gokartpályáról), a fogathajtás díj- és akadályhajtó-pályájáról, melyek együtt igazi sportcentrummá avatták Fortyogófürdőt. És még mivé avathatták volna egy kis befektetéssel, ráfordítással... Na de ez már a múlté. Az enyészet, az idő vasfoga kegyetlenül pusztítja a sok város irigyelte fürdőt és létesítményeit.

A városnak viszont nincs már lovassportja, nincsenek lovasversenyei (hazai és nemzetközi), melyeket az Incitato Lovasklub megálmodója és életre hívója, Tóth Ferenc és Fortyogófürdő bérlője, Kovács Attila együttműködve oly szépen megrendezett, nincs divíziós labdarúgócsapata, ami volt a Fortyogófürdőnek, aztán volt a KSE-nek is, volt; bezárt Fortyogófürdő a maga létesítményeivel, elhallgattak a gokartok is; nincsenek már edzőtáborok, nem pihennek meg itt a Galac, Jászvásár felé igyekvő erdélyi focicsapatok vagy az erdélyi városok felé igyekvő moldvai együttesek, és eltávolodtak az egykor idejáró betegek. A nem is olyan régen még csillogó létesítmény látványa elszomorítóbb, mint a temető. Akárcsak a fürdő körüli vita hangja, mely fel-felcsap, de ettől még nem oldódik meg a város egykori gyöngyszemének sorsa. Ellenkezőleg, tovább taszítja az enyészet útján.

Mi lesz veled, Fortyogófürdő? Egyáltalán visszakapod-e egykori csillogásod?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1306
szavazógép
2008-05-29: Sport - Tibodi Ferenc:

Szentgyörgy—Fradi meccs

Tegnap délután igazi futballcsemegének voltak tanúi azok a sepsiszentgyörgyiek, akik kilátogattak a városi stadionba. Túlzás nélküli az előbbi kijelentés, hiszen megyénkbe látogatott az 1970-es évek KEK-döntős és az 1990-es években a Bajnokok Ligájában szereplő Ferencváros csapatainak közös válogatottja.
2008-05-29: Sport - Áros Károly:

Uzon már csak egy pontra a dobogótól (Labdarúgás, megyei bajnokság)

Úgy tűnik, az uzoniaknak eszébe jutott, hogy szebb napokat is éltek meg, s rákapcsoltak a véghajrára. Lehet, hogy későn... Az viszont biztos, hogy már csak egy pont választja el őket a dobogótól.