Díszállatok a lakásbanGyémántgalamb

2008. június 5., csütörtök, Család
A gyémántgalamb őshazája Ausztrália. Kis termete miatt hamar belopta magát a madarászok szívébe. Hossza mindössze 18—20 cm.

A nemek egyformák, bár a tojó szemgyűrűje halványabb színű, mint a hímé. Aki gyémántgalambot tart, hamar megkülönbözteti a nemeket. Párban tartva könnyen költésre bírhatók. Fészkük nem remekmű, ugyanolyan, mint a többi galambfajé: néhány szalmaszálból, fűszálból tevődik össze. Legjobb, ha mi magunk készítjük el a fészket, ami lehet a pintyek számára használatos, félig nyitott odú vagy kanárimadarak költőládikója, ahová egy marok szénát helyezünk.

A tojó a galambokra jellemzően két fehér tojást rak, amiből tizenhárom nap alatt kelnek ki a fiókák. Kezdetben begytejjel eteti, majd ahogy növekednek a fiókák, úgy szilárdul a táplálék is. Ha a szülőpár gondosan eteti a fiatalokat, meglepően gyorsan fejlődnek, háromhetes korukban kitollasodva elhagyják a fészket. Néhány napig repülni nem tudnak, de a szülők a kalitka alján kucorgó kicsiket tovább etetik. A kifejlett gyémántgalamb tápláléka magvakból áll. Lehet adni kölest, fénymagot, a kanárik részére készült magkeveréket, fiókanevelés idején reszelt főtt tojást és reszelt sárgarépát. Egyes példányok szívesen fogyasztják a salátát is.

A gyémántgalambok jellegzetesen halk turbékolásukkal nem zavarják a szomszédok nyugalmát. Meglehetősen butácskák, több év múlva sem ismerik fel gondozójukat, ezért minden etetéskor képesek eszeveszett menekülési jelenetet rendezni. Egyébként rendkívül jámbor, csendes jószágok. Más madarakkal együtt azért nem ajánlatos tartani, mert még a mellettük törpének tekinthető zebrapintyek is képesek megkopasztani őket, és tollaikat fészekanyagként felhasználni, ugyanis a gyémántgalambok ellenállás nélkül mindent eltűrnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-05: Család - Jártó Kocsis Edit:

Az életenergia hiánya (Különös hiánybetegségek)

Ez a hiánybetegség sok korosztályban jelentkezik, nevezik életuntságnak, életképtelenségnek, de krónikus fáradtságnak, levertségnek, általános passzivitásnak, kedvetlenségnek.
2008-06-05: Család - x:

Elkezdődtek az életmentő vizsgálatok Nagyváradon

A napokban fogadta első pácienseit a PET-CT diagnosztikai központ Nagyváradon, mely áttörést hozott Romániában a rákos megbetegedések diagnosztizálásában. Az egyik legkorszerűbb, Siemens gyártmányú, tizenhat szeletes, ultragyors, pozitronemissziós tomográffal felszerelt, világszínvonalú körülményeket biztosító intézmény az egykori járványkórház felújított épületében nyitotta meg kapuit több millió eurós befektetés nyomán.