Csonka piramis terve

2008. június 6., péntek, Magazin

A kapuk a Central Parkban

A Christo és Jeanne-Claude művészpár, akiknek művei között szerepel a berlini Reichstag és a párizsi Pont-Neuf híd ,,becsomagolása", olyan terven dolgoznak, amely a korábbiaktól eltérően nem kérészéletű, hanem fennmaradhat akár négyezer évig is. Ez a Masztaba, amelynek költségeit, mint az előző alkotásaiknál is, a róla készített vázlatok, rajzok eladásából akarják finanszírozni.

A Masztaba egy 150 méter magas, 300 méter széles, 225 méter mélységű csonka piramis. A hatalmas építmény, amely három méterrel magasabb lenne, mint a gízai Kheopsz-piramis, az Egyesült Arab Emírségekben állna, valahol Abu Dzabi és Burajmi között, a homokdűnék világában. Engedélyt még nem kaptak felépítésére, de bizakodnak, hogy hamar megadják nekik. A Masztabát 410 000 egymásra fektetett olajos hordóból építenék, ezeket egy belső szerkezet tartaná össze. A 20. század Requiemjét jelképezné. Az építést 2012-ben kezdenék el, de az előzetes tanulmányokat négy különböző egyetem mérnöktanárai már elkészítették. Milliméterre megterveznek mindent, még a színek elosztását is. Ez utóbbiak egy arab ihletésű mozaikot adnának ki a környezethez való alkalmazkodás jegyében. A Masztabát fák sűrű sora venné körül a homokvihar hatásainak csökkentésére. Christo szerint olyan alkotás lenne, amelynek a világon nincsen párja, és ez is az örömet és a szépséget szolgálná, mint a többi művük. A művészpár terveiről bölcsen úgy gondolkodik, hogy ,,ha sikerülnek, jó, ha nem, akkor sem történik semmi". Eddig tizenkilenc tervük valósult meg, harminchétre nem kaptak engedélyt.

Korábbi terveik látványos rajzai most a barcelonai Joan Prats Galériában tekinthetők meg. Közöttük A folyó felett című, amely még 1992-ből származik, amikor a Colorado állambeli Arkansas folyó egy szakasza fölött akartak kifeszíteni egy újrafelhasználható fémszövetet. A másik, A kapuk, 2005. februárjában valósult meg, akkor sikerült a New York-i Central Parkban felállítaniuk sáfrányszínű kelmével összekötött 7500 kaput. Huszonhat évig vártak erre a sikerre, de ők a türelem példaképei, mert úgy tartják: elképzeléseik minden fázisa része a műnek. Véleményük szerint A kapuk még szebbek lettek, mint elképzelték, mert két nap után váratlanul esni kezdett a hó, és a hatás csodálatos volt ― írta az El País spanyol napilap.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-06: Szabadidő - x:

Teller Ede: Vers cím nélkül

Keresni, várni, semmit sem akarni,
Szeretni, vágyni, egyedül maradni.
Nézni a világot becsukott szemekkel,
Látni azt, amit még nem látott ember.
2008-06-06: Magazin - x:

Ismét Mandela-koncert Londonban

Világsztárok ünneplik június 27-én Nelson Mandela volt dél-afrikai elnököt, egykori polgárjogi harcost a 90. születésnapjára szervezett londoni koncerten. A Hyde Parkban ott lesz a U2, a Queen együttes Paul Rodgersszel, Annie Lennox, Leona Lewis és sok más híresség.