Bestseller Paulo Coelho titkos életéről

2008. június 7., szombat, Magazin

Elmegyógyintézetben kezelték, kábítószerezett, toplistás dalszövegeket írt, lepaktált az ördöggel, majd szakított vele, végül teljesült az álma, és bestseller író lett Paulo Coelho. Az alkimista szerzőjének mindeddig rejtve maradt vad és kalandos életét az író titkos naplói és magnófelvételei alapján egy brazil kollégája vetette papírra.

A héten megjelent O Mago (A mágus) című, több mint hatszáz oldalas biográfia akkora siker Brazíliában, hogy a boltokba kerülése napján tízezer darab kelt el belőle. A Planeta Kiadó a külföldi piacot is meg akarja hódítani, negyven további országban tervezi a könyv terjesztését.

,,Minden benne van. Erőszak, szex, vallás, rock and roll, sátánizmus. És megváltással zárul, hiszen valóra vált az álma, és híres író lett belőle" — foglalta össze szerdai Sao Pauló-i sajtókonferenciáján az életrajzot jegyző Fernando Morais.

A szerző elárulta, hogy a könyvben Coelho évekig ládában rejtegetett közel kétszáz naplójának és száz magnókazettájának sokkoló vallomásaival szembesülhetnek az olvasók. A hatvanadik évét taposó Coelho korábban úgy rendelkezett, hogy halála után az egészet égessék el, hogy titkai vele együtt sírba szálljanak. De aztán alkut ajánlott Moraisnak: megkaphatja a láda kulcsát, ha kideríti, ki volt az az ember, aki a diktatúra idején (1964—85) kínozta őt. És Morais szállította a nevet, így aztán Coelho megosztotta vele és a világgal a legbelső titkait.

Az életrajzíró megvallotta, hogy személyesen legjobban Coelho szexuális élete döbbentette meg. Annyira, hogy sokáig nem volt benne biztos, egyáltalán belevegye-e ezeket az intim részeket a kötetbe. Végül mégiscsak benne maradtak a homoszexuális kalandjai és tinédzser barátnőjével való viszonyának sikamlós részletei is. A kötetből kiderül, hogy a tinédzser Coelhót apja egy Rio de Janeiró-i elmegyógyintézetbe záratta, ahol gyógyszerezték, és elektrosokkal is kezelték. Onnan északra, Bahia államba szökött, ahol összeállt egy rockzenésszel, és együtt számos nagy sikerű nótát írtak. Ekkor szerezte első tapasztalatait a kábítószerekkel. A hetvenes években a sátánista tanok ragadták magukkal, és ,,szövetséget kötött az ördöggel", hogy nagy író váljon belőle.

Coelho életcélja végül beteljesült: tizenkilenc regényt írt (utoljára tavaly A portobellói boszorkány jelent meg tőle), s a világ legtöbb kötetet eladó írói közé emelkedett.

Morais szerint kitűnő filmet lehetne forgatni az életéből. Brazil filmesek már meg is keresték őt ezzel a tervvel. Coelho húsz évvel ezelőtt megjelent, Az alkimista című regényének megfilmesítésén éppen most dolgozik Laurence Fishburne színész-rendező.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-07: Magazin - x:

Megnyílt a Lepkekert

Negyvenöt trópusi lepkefaj hatszáz színpompás egyede látható a Pálmaház szomszédságában, a Lepkekertben, amelyet csütörtökön nyitott meg Budapesten a Fővárosi Állat- és Növénykert.
2008-06-07: Magazin - x:

Film Sherlock Holmesról

Guy Ritchie (A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső) elvállalta, hogy megírja és megrendezi a Warner Bros. stúdióban készülő Sherlock Holmes-filmet.