Megnyílt a Lepkekert

2008. június 7., szombat, Magazin

Negyvenöt trópusi lepkefaj hatszáz színpompás egyede látható a Pálmaház szomszédságában, a Lepkekertben, amelyet csütörtökön nyitott meg Budapesten a Fővárosi Állat- és Növénykert.

A Lepkekertet egész évben sokan keresik, pedig a létesítmény szezonális állatbemutató tér, mely csak a nyári időszakban fogad látogatókat. Megnyitása nem a dátumtól függ, hanem az időjárástól. Bené­pesítése ugyanis csak akkor lehetséges, ha a hőmérséklet egyetlen napszakban sem csökken tartósan 15 fok alá. A Lepkekert voltaképpen egy hatalmas, 260 négyzetméter alapterületű sátor, amelynek ,,ponyváját" finom szövésű háló alkotja dupla rétegben. Az 1200 köbméternyi légtérben a lepkék kedvükre repkedhetnek, a közönség pedig szabadon sétálhat közöttük.

A nyitás napján negyvenöt faj hatszáz egyedét láthatja a közönség, de a gazdag gyűjtemény a nyár folyamán még tovább fog bővülni. A lepkék és pillangók mindegyike trópusi faj, többségük Közép-Amerika, illetve Délkelet-Ázsia lakója. Az induló állomány olyan lepkefarmokról került az állatkertbe, ahol természetes körülmények között tenyésztik a lepkéket. A legtöbb faj esetében egyébként csak az induló állományt kell külföldről beszerezni, mert ezeket az állatkert rovargondozói is nagy sikerrel szaporítják.

A Lepkekertben nem csupán a kifejlett lepkéket, hanem egy üvegfalú szekrényben a bábokat is megfigyelhetik az érdeklődők.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-07: Magazin - Kisgyörgy Zoltán:

Gábor Áron uzoni elhantolása

A fellelhető irodalomból úgy tudtuk, hogy az ágyúöntő hős őrnagyot, miután július 2-án elesett a kökösi csatában, szénával letakarva, szekéren — titokban, nehogy elkobozza az ellenség a holttestet, ugyanis a temetés alkalmával kirobbanni tűnő székely ribilliótól féltek — Uzonba vitték, és ,,ott töltött" egy éjszakát.
2008-06-07: Magazin - x:

Bestseller Paulo Coelho titkos életéről

Elmegyógyintézetben kezelték, kábítószerezett, toplistás dalszövegeket írt, lepaktált az ördöggel, majd szakított vele, végül teljesült az álma, és bestseller író lett Paulo Coelho. Az alkimista szerzőjének mindeddig rejtve maradt vad és kalandos életét az író titkos naplói és magnófelvételei alapján egy brazil kollégája vetette papírra.