A Csizmadia Céh segélye a kórháznak

2008. június 10., kedd, Magazin
Háromszék első kórházát 1853-ban adták át rendeltetésének. A Csizmadia Céh katalógusában két beírás is említést tesz erről.

Az első egy pénzadományra vonatkozik, amit a kórháznak adott a céh, és ez áll Császár Mihály főcéhmester számadásában: ,,A Ferentz Joseff kórház felszentelésekor a katolikus püspök és a református püspök itt jártakor az egész cég akaratából adományoztunk 50 For."

A második beírás egy jegyzőkönyv, melyet a céh a betegek megsegítésére írt: ,,A Ferentz Joseff Császár nevit viselő kórháznál lévő betegek számára ajánlott 25 pár pántofli elkészítése tárgyába, főcéhmester Császár Mihály elölülése alkalmával. Indítványoztatik a fent említett papucsok elkészítése, könnyebb, s jobb móddal, ennek folytán meg vitatván N. Céhünk meghatározta, hogy a céh által adatik a papucsokhoz szükséges bőr, talp és bélés. Ezenkivöl a vállalkozó még köteles hozzáadni a szükséges anyagot. Ezáltal csökkentés folytán vállalta Kis Gergely párját 21 krajcárért."

A kor minden igényét kielégítő kórház működése úgy volt lehetséges, hogy a város iparosai minden tőlük telhető segélyt megadtak az orvosoknak, hogy munkájukat jó körülmények között végezzék.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-10: Magazin - x:

Erdélyi filmfesztivál

A vasárnap esti gálával végződött Kolozsvárott az Erdélyi Nemzetiközi Filmfesztivál (TIFF) hetedik kiadása.
2008-06-10: Magazin - x:

A norvég ács sajtgyaluja

Bár egyre népszerűbbek a sajtok, és mind több az értő ínyenc, sajtszeletelőt viszonylag kevés háztartásban használnak. Pedig különösen a keményebb, drágább, nemesebb sajtoknál van értelme kés helyett ezzel vágni belőle szeleteket.