A norvég ács sajtgyaluja

2008. június 10., kedd, Magazin

Bár egyre népszerűbbek a sajtok, és mind több az értő ínyenc, sajtszeletelőt viszonylag kevés háztartásban használnak. Pedig különösen a keményebb, drágább, nemesebb sajtoknál van értelme kés helyett ezzel vágni belőle szeleteket.

E kis szerszám története nem a klasszikus nagy sajtgyártókhoz — mint Franciaország vagy Olaszország — kötődik. Egy norvég ács, Thor Bjorklund ötlete alapján született. Bjorklund egy nyári napon a felesége által csomagolt uzsonnáját készült elfogyasztani ácsműhelyében, amikor kipattant fejéből az ötlet — emlékeztet a régi történetre az egyik budapesti csemegeáruház hírlevele. Elsőként az ács késsel próbálkozott, de nem sikerült sajtdarabját megszelídítenie. A következő a fűrész volt, de ez sem hozta meg a várt sikert. Ekkor ránézett a gyalura, amelyet pár perce még a fa simítására használt. Hamarosan elkészített egy kisebbet, amely már igazi sajtszeletelő volt.

A világ híres sajtkészítő birodalmának, Hollandiának a leghíresebb sajtszeletelő manufaktúráját, a Boska Hollandot száz éve alapították Bodegravenben. A családi tulajdonban lévő cégnél négy generáció dolgozik együtt. Különböző sajtfélékhez más és más szeletelőket gyártanak: egyfélét a gorgonzolához, másat a parmezánhoz, de a sajtfondütől az elektromos szeletelőig minden egyéb kelléket is előállítanak, ami ezen ősrégi élelmiszer darabolásához szükséges. A sajtszeletelő esetében jobb nagyobb darab sajtot venni, mert így könnyebb a vékony szeletekre darabolás. Ez takarékosságra ösztönöz, ugyanakkor segít a fogyókúrában is, ráadásul esztétikusabbak vele a szendvicsek, és tálra is szebben rakhatók ki a szabályos darabok. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-10: Magazin - Józsa Lajos:

A Csizmadia Céh segélye a kórháznak

Háromszék első kórházát 1853-ban adták át rendeltetésének. A Csizmadia Céh katalógusában két beírás is említést tesz erről.
2008-06-10: Közélet - Sylvester Lajos:

Fekete pléhszemüveges idők

Kuthi Istvánné és férje
Özvegy Kuthi Istvánné Dónáth Irén 1922-ben Szotyorban látott napvilágot, miután bekontyolták a haját, férjéhez költözött Uzonba, az akkori módos embereknél szokásos asszonyi hozomány mellett a családi örökségből kikanyarítottak számára még 6,63 hektár földet is.