A ,,Gömböc” Berlinbe látogat

2008. június 14., szombat, Magazin

A szenzációs magyar matematikai felfedezés, a ,,Gömböc" szombaton, a tudományok hosszú éjszakáján, az Art’n’Science nevű program keretében bemutatkozik a berlini Collegium Hungaricumban a két feltalálóval együtt.

Can Togay János, az intézet igazgatója elmondta, nagy várakozás előzi meg a ,,Gömböc" bemutatkozását. Domokos Gábor akadémikus, egyetemi tanár és társa, Várkonyi Péter együtt alkotta meg tíz év munkájával a csiszolt követ, illetve a teknőcök páncélfelületét idéző térformát. Az esti, vetített képes előadásuk előtt és után beszélgetnek az érdeklődőkkel a magyar matematikai felfedezésről. A ,,Gömböc" közben egy vitrinben lesz látható, ez az első ismert homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, azaz két egyensúlyi pontja van. Ez egyben magyarázatot ad arra is, hogyan képes a teknősbéka szorongatott helyzetekből ismét talpra állni.

Ezenkívül még agyhullámokkal irányított robottáncos, Beöthy Balázs, Nagy Ágoston és Balikó Emese hang- és fényinstallációi, Bérczi Zsófia élőkép-színháza, Bence Samu videoalkotásai és ifj. Kurtág György kísérleti zenéje szórakoztatja a közönséget. Berlinben és Potsdamban hatvanhat intézmény több mint 1800 eseményt kínál az érdeklődőknek szombaton délután öt órától hajnali két óráig.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-14: Kiscimbora - x:

Játszósarok

Cápaveszély
Először kijelöljük a folyó partjait. Ügylejünk, hogy elegendő széles legyen. A játékosok kezükben egy újságlappal ,,lubickolnak a vízben". Valaki elkiáltja magát, hogy CÁPA A VÍZBEN, ekkor mindenki leteszi az újságlapot oda, ahol épp áll, majd kimegy a partra. A feladat, hogy a lapokra lépkedve át kell jutnia a túlpartra. Aki lelép a papírról, azt sajnos megeszi a cápa, és kiesik a játékból.
2008-06-14: Magazin - x:

Az agyunkat ne küldjük vakációra

Itt a vakáció, lezárult a tanév, az iskolai kötelmek átadták a helyüket a kikapcsolódásnak, szórakozásnak, nyaralásnak. A diákokat boldoggá tevő szabad időt azonban bűn lenne semmittevéssel elfecsérelni! Az iskola padjaiban nyert tudást, ismereteket frissen kell tartani, sőt: gazdagítani is tanácsos.