Gondtalan hét a Csipkésben

2008. június 21., szombat, Közélet

Itt puhák a párnák, kényelmesek az ágyak, finomak az ételek — mutatja be néhány tizenéves srác a Csipkést, ahol egy hétig a Kovászna Megyei Vöröskereszt támogatásával és önkénteseinek irányításával táboroznak. Ennél jobb már nem is lehetne — teszik hozzá, ami esetükben azért igaz, mert mindannyian nehéz anyagi helyzetű családokból érkeztek Zabolára. A tizennyolcadik ingyenes vöröskeresztes táborban vasárnapig hetvenöten élvezik az otthoninál gondtalanabb napokat.

Emőke és Zoltán Gelencéről érkezett. Mindennel elégedettek, a focit, a kanalas-tojásos játékot és a Jó napot kívánok elnevezésű fogócskát szeretik a legjobban. Mesélik, hogy esténként táncverseny is van a szabadtéri színpadon, és utolsó nap tábortűz is lesz. A tizenkét éves sepsiszentgyörgyi Szandit megbántották, haza akar menni a Csíki negyedbe, de két leányzó azonnal melléje szegődik, meggyőzik, hogy itt jobb dolga van, mint otthon, és ráveszik, hogy maradjon. Testvérek is vannak, legtöbben a szépmezői Menyhárt családból: a nyolcéves Attila, a tizenegy éves Szabolcs és egy évvel nagyobb bátyja, Tibor, aki szívesen mesél tizenkét testvéréről. A csoportvezetők elmondják, hogy ők hárman minden versenyben részt vesznek, ügyesek, Tibi nagy szervező, jól kijön mindenkivel.

A tábor felújított épületeit a rászoruló családok gyermekei avatták fel. Tavaly a lerobbant mosdók és rozoga pottyantós favécék miatt bezárták a tábort, ezek helyett korszerű fürdőházat építettek zuhanyozókkal, angol vécékkel, padló- és fali csempével. Ha lesz pénz, manzárd is épül a magasított tető alatt. A konyhában sincs egy tenyérnyi csempe nélküli felület, külön a főzőkonyha és külön az előkészítő, mosogató és raktár. Közös tető alá került a konyha és az étkezde épülete, a kettő között belső átjárót képeztek ki, és itt van a személyzeti fürdőszoba.

Ami szinte visszataszító: óriási az ellentét az új létesítmények és a régi faházak között. A tornácokat ugyan kijavították, de a házak belül dohosak, a padló néhol felpúposodott, a több évtizedes vaságyak inkább börtönre, mint gyermeklakra emlékeztetnek. A gyermekeknek mégis akadt ötletük elnevezni a házakat, vannak közöttük Tigrisek, Hableányok, Angyalok. Ha a tizenöt ötágyas és négy tízágyas épületet felújítanák, a két kút mellé még egyet fúrnának, az odavezető út gödreit betömnék, talán minden ősz végéig itt táborozó gyermeknek csipkésebb kedve kerekedne a Csipkésben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1326
szavazógép
2008-06-21: Világfigyelő - Simó Erzsébet:

Röviden

Az iráni háború ára:161,8 milliárd dollár
Az amerikai képviselőház kompromisszumos törvényjavaslatot fogadott el az iraki és afganisztáni háború finanszírozásáról. A törvénytervezet 2009 nyaráig hivatott finanszírozni a háborús kiadásokat, összesen 161,8 milliárd dollárral, amely az eredeti elképzeléshez képest 3,6 milliárddal kevesebb.
2008-06-21: Közélet - Farkas Réka:

Összehívják a székelyföldi önkormányzati vezetőket

Jövő hét elején elküldik a meghívókat a székelyföldi megyeitanács-elnököknek, alelnököknek, a városok polgármestereinek, és bíznak benne, 10—15 nap alatt sikerül összehívni azt a találkozót, amelynek célja létrehozni a székelyföldi politikai testületet — jelentette ki tegnap Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Tamás Sándor megyeitanács-elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.