Röviden

2008. június 21., szombat, Világfigyelő
Az iráni háború ára:161,8 milliárd dollár

Az amerikai képviselőház kompromisszumos törvényjavaslatot fogadott el az iraki és afganisztáni háború finanszírozásáról. A törvénytervezet 2009 nyaráig hivatott finanszírozni a háborús kiadásokat, összesen 161,8 milliárd dollárral, amely az eredeti elképzeléshez képest 3,6 milliárddal kevesebb.

Az összeget a szenátus már májusban jóváhagyta, magáról a törvényről azonban még szavaznia kell. Az amerikai törvényhozás alsóháza 286―155 arányban szavazott a tervezet mellett, de az igenek között csupán nyolcvan demokrata párti képviselő volt. A demokrata párti többség és a George Bush elnököt támogató republikánusok közötti kompromisszum jegyében a törvénytervezet nem határoz meg határidőt a csapatok Irakból történő kivonására. A demokraták ezt kihasználva keresztül vittek több olyan intézkedést, amelyet Bush elnök és pártja eddig élesen ellenzett. Ilyen a GI-törvény modernizált változata, amely megkönnyíti a veteránok bejutását az egyetemekre. A tervezet szorgalmazza továbbá, hogy az iraki kormánynak ugyanannyi pénzt kell költenie az újjáépítésre, mint az amerikai donoroknak, és megtiltja, hogy a jelenlegi összegből az amerikai hadsereg állandó iraki bázisokat hozzon létre.

Érik a Robin Hood-adó

Miközben ismét drágul az olaj a világban, egyre több szó esik a magas árból extraprofithoz jutó cégek megadóztatásáról, a Robin Hood-adóról, hogy mérsékelhessék az üzemanyagárak emelkedéséből eredő szociális konfliktusokat. Az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának résztvevői azt várják az Európai Bizottságtól, hogy októberig készítsen jelentést arról, alkalmasak lehetnek-e adóeszközök az energiaárak drámai emelkedésének megfékezésére. A zárónyilatkozat-szövegező munka részleteit jól ismerő források azt mondták, hogy az uniós vezetők nem álltak Nicolas Sarkozy javaslata mögé, amely szerint az áfa csökkentésével kellene visszafogni a benzin árának további szárnyalását, de nem is utasították el a francia elnök felvetését teljes határozottsággal. Ehelyett megvalósíthatósági tanulmány elkészítését adták feladatul a brüsszeli bizottságnak. Legközelebb októberben tartanak EU-csúcsot, a tanulmánynak addigra kellene elkészülnie. A nyersolaj szabadpiaci ára a csütörtöki nagy, csaknem ötdolláros zuhanás után pénteken újra elérte a 135 dollárt. Az ellátás világszinten továbbra is bőséges, májusban az OPEC-országok termelése napi 32,12 millió hordóra nőtt az áprilisi, napi 31,71 milliós átlagról. Az orosz olajtermelés is növekedett, habár az export szezonális okból kissé csökkent a múlt hónapban. Szaúd-Arábia a múlt héten napi több mint félmillió hordós termelésnövelést is ígért, elemzők szerint ez a többlet csak jelentős árengedménnyel találhat vevőre a túltelített piacon.

Elvi megállapodás

Washington és Moszkva elvi megállapodást kötött arról, hogy Oroszország fegyvereket szállít az afgán hadseregnek — közölték magas beosztású amerikai és orosz diplomaták tegnap az orosz fővárosban. A hadianyag-szállítást többek között az indokolja, hogy ,,Afganisztán képes saját kezébe venni a biztonságát" — mondta el Szergej Kiszljak orosz külügyminiszter-helyettes a terrorizmus elleni küzdelemben való együttműködés céljából létrehozott amerikai—orosz munkacsoport kétnapos moszkvai ülése után.

Lezuhant egy katonai gép Fehérgyarmat közelében

Meghalt mindkét pilóta azon az L―39-es típusú Albatros kiképzőgépen, amely eddig tisztázatlan körülmények között zuhant le tegnap Fehérgyarmat közelében. Az államfő és a miniszterelnök részvétét fejezte ki a pilóták családjának, a honvédelmi miniszter megszakította szlovéniai tárgyalásait, hogy a baleset helyszínére utazzon. Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az MTI-nek elmondta: a gép kiképzőrepülés közben zuhant le; Kecskemétről szállt fel 10.25 órakor, utoljára 11.02 órakor jelentkezett be az irányítótoronynak. Ezt követően nem sokkal megszakadt a bázis kapcsolata a repülőgéppel. A szóvivő később budapesti sajtótájékoztatóján kitért arra: a pilóták katapultálni próbáltak, ez a művelet azonban nem sikerült. Az oktatópilóta holttestét a repülőgépen kívül találták meg, míg a növendékét a gépben, így feltehetően olyan alacsony magasságban katapultáltak, hogy már csak az elsőként induló katapultberendezés tudott működésbe lépni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-06-21: Világfigyelő - x:

Sánta Ferenc élete, halála és temetése

A nagy magyar író 1927. szeptember 4-én született Brassóban székely család harmadik gyermekeként. Szüleivel gyakran költözött: Sepsibükszád, Marosvásárhely és Kolozsvár voltak gyermekkorának állomásai. A II. világháború Debrecenbe sodorta, a református kollégium hallgatója lett, ahonnan önként távozott. Alig húszévesen megnősült, négy fia született. A család fenntartása érdekében előbb bányász, majd az ötvenes évek elején a kispesti traktorgyár, később a Ganz Daru- és Hajógyár betanított munkása. 1958-tól az MTA Irodalomtudományi Intézetének munkatársa volt, 1968 óta írói munkásságából élt.
2008-06-21: Közélet - Fekete Réka:

Gondtalan hét a Csipkésben

Itt puhák a párnák, kényelmesek az ágyak, finomak az ételek — mutatja be néhány tizenéves srác a Csipkést, ahol egy hétig a Kovászna Megyei Vöröskereszt támogatásával és önkénteseinek irányításával táboroznak. Ennél jobb már nem is lehetne — teszik hozzá, ami esetükben azért igaz, mert mindannyian nehéz anyagi helyzetű családokból érkeztek Zabolára. A tizennyolcadik ingyenes vöröskeresztes táborban vasárnapig hetvenöten élvezik az otthoninál gondtalanabb napokat.