Képzőművészeti diáktalálkozó BesenyőnErdélyi vizuális anyanyelvünkkel ismerkednek

2008. június 21., szombat, Közélet

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a besenyői képzőművészeti diáktalálkozó résztvevőiben kialakuljon egy nagyon erős vizuális önazonosság, hiszen amellett, hogy egy fiatalnak van nemzeti öntudata, anyanyelve, lennie kell vizuális anyanyelvnek is ― magyarázta Péter Alpár sepsiszentgyörgyi képzőművész, a tábor szervezője.

A Sepsitelep 2 nevű diáktábor zászlaja ezen a héten folyamatosan lobogott a sepsibesenyői szabadidőközpontban, s a huszonhat székelyföldi középiskolás végig képzőművészeti programokon vehetett részt. A csíkszeredai, marosvásárhelyi, székelyudvarhelyi és sepsiszentgyörgyi művészeti líceumok hallgatói egy szakmai zsűri által díjazott pályamunkájuknak köszönhetően ingyen táborozhatnak a tó partján, s hallgathatják képzőművészek és művészettörténészek előadásait. Az alkotótáborban műhelyekben dolgoznak, olyan képzőművészeti technikákat próbálva ki, amelyekre az iskolában nincs lehetőség, mindenik műhelynek egy-egy ,,kis bázis" ad otthont, a grafikusok terasza például fák közé rejtett, a festők pedig még a faluba is elviszik állványukat. Délelőttönként műfajokat oktatnak, délutánonként kortárs képzőművészettel foglalkoznak, az esti előadásokkal pedig művészettörténeti szempontból próbálják bebarangolni Erdélyt.

Ez utóbbi adja meg az idei, immár harmadik nyári tábor sajátosságát, mert miként Péter Alpár fogalmaz, ezzel oktatási hiányt is pótolnak, hiszen az itteni művészeti értékeket a helyi diákok nem ismerik, ,,holott itt élnek, saját művészettörténetünket kevésbé ismerjük, miközben tanítjuk az általános művészettörténetet". A Sepsitelep ,,rejtett célja" hogy a fiatalok ismerkedjenek ezzel, egy-egy képzőművészjelöltnek a vizuális kultúrában is legyen meg az önazonossága, tudja, mitől erdélyi az itteni művész, mi az a hagyomány, amit tovább kell vinnie, ismerje meg vizuális múltját. Ezeken az előadásokon döbbennek rá ― teszi hozzá Péter Alpár ―, még a tanárok is, hogy Erdély képzőművészete európai szintű volt, és ma is az lehet. ,,Büszkék lehetünk önmagunkra, mert itt a végeken sajátos európai művészetet hoztunk létre, és fontos ezt a gyermekekkel is megismertetni. Nagyon sokan jelezték, veszik a hátizsákot, és elindulnak kirándulni, mert olyan helyeket láthatnak, amelyekre most hívták fel figyelmüket művészettörténészek".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2008-06-21: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Tőkés László: Téves az értékelés
Tőkés László tegnap kiadott nyilatkozatában tévesnek nevezte az RMDSZ helyhatósági választások kapcsán hangoztatott értékelését. Az EMNT elnöke miután felsorol egy sor nyilatkozatot, úgy értékeli: ,,az RMDSZ-vezetők és elvbarátaik valóságidegensége, politikai szűklátókörűsége és demokráciaellenessége egyenesen megdöbbentő." ,,Képtelenek elfogadni, hogy demokratikus pluralizmus és a választás szabadsága az erdélyi magyarságnak is kijár.
2008-06-21: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Nyári csend Lécfalván

A csend viszonylagos, és kimondottan a tervezett megyei szemétlerakat helyzetére vonatkozik. Mint mondták: ,,A helyhatósági választások hevében senki sem foglalkozott ezzel a kérdéssel, de félő, hogy az új megyevezetés újra napirendre tűzi a témát." Lécfalva ma már nem az elzárt, nehezen megközelíthető falvak egyike, félig aszfalton, félig pedig jó makadámúton gurulhat a falu felé bármilyen jármű.