Nyári csend Lécfalván

2008. június 21., szombat, Közélet

A csend viszonylagos, és kimondottan a tervezett megyei szemétlerakat helyzetére vonatkozik. Mint mondták: ,,A helyhatósági választások hevében senki sem foglalkozott ezzel a kérdéssel, de félő, hogy az új megyevezetés újra napirendre tűzi a témát." Lécfalva ma már nem az elzárt, nehezen megközelíthető falvak egyike, félig aszfalton, félig pedig jó makadámúton gurulhat a falu felé bármilyen jármű.

Újságolták, hogy a tulajdonjog dolgában is lépett előre a borosnyói önkormányzat: tetemes legelőterületet juttattak vissza a falunak és egyháznak. S mert Lécfalva a legrégibb történelmi települések egyike, a faluközösség úgy döntött, hogy ezen a nyáron is megszervezik a Lécfalvi Napot, ragaszkodnak ugyanis ehhez a hagyományhoz, de ahhoz a baráti viszonyhoz is, mely ötödik esztendeje fennáll a délnyugat-magyarországi Zalamerenyé­vel. A merenyei önkormányzat tavaly a barátság jelképeként emlékkopját állított a lécfalvi református parókia előtti kis térre.

— Felnőtt színjátszó csoportunk részvételével színdarabos bállal akarjuk kezdeni a falunapot — tájékoztatott Kertész Tibor Barna tanító, a borosnyói tanács tagja. — Ünnepi istentisztelet után az óvodások és iskolások, majd a fiatalok műsora szórakoztatná a vendégeket. Meghívtuk az illyefalvi tánccsoportot is. Megtartottuk az iskolai évzárót, színdarabokkal, verses-zenés összeállítással készültek tanulóink, s bár teljében a mezei munka, szép számban voltak jelen a szülők és nagyszülők.

Az iskolában elcsendesült a zaj, de egyik termében Teleház működik. Harmadikos-negyedikes lécfalvi nebulók és olykor fiatalok pötyögtetik a számítógépek billentyűit.

— A kormánynál mint a világtól eléggé elzárt, köztelefon nélküli település szerepelt Papolc és Lécfalva, s mi is részesültünk minisztériumi pályázati alapon egyelőre teljesen ingyenes telefon-, fax- és internetes összeköttetésben, kaptunk két számítógépet, nyomtatót is — tájékoztatott a Teleház vezetője, a borosnyói önkormányzat alkalmazottja, Zakariás Attila, aki naponta nyolcórás programmal működteti a rendszert.

A helybeliek használhatják a telefonhálózatot, mindenki előtt megnyílt a világháló, be tudnak tekinteni a nagyvilág eseményeibe, tudományos és művelődési életébe. Három évre szól a szerződés, s ennek fele telt el. A felszerelés a falu tulajdonában marad, de a Teleházat a három év leteltével az önkormányzatnak kell majd fenntartania.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2008-06-21: Közélet - Mózes László:

Erdélyi vizuális anyanyelvünkkel ismerkednek (Képzőművészeti diáktalálkozó Besenyőn)

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a besenyői képzőművészeti diáktalálkozó résztvevőiben kialakuljon egy nagyon erős vizuális önazonosság, hiszen amellett, hogy egy fiatalnak van nemzeti öntudata, anyanyelve, lennie kell vizuális anyanyelvnek is ― magyarázta Péter Alpár sepsiszentgyörgyi képzőművész, a tábor szervezője.
2008-06-21: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Dudaszóval, trombitával (Utászsztrájk)

Nyolcvantagú erősítést kapott tegnap a keddtől általános sztrájkban levő Kovászna Megyei Út- és Hídépítő Rt. szakszervezete a megyeháza előtti tüntetéshez. A munkások ezúttal gyalog vonultak ki, mert a cég járműveinek használatát nem engedélyezte a vezetőség, a megmozdulás azonban meglehetősen zajosra fordult, mert a Fehér, Prahova, Hunyad, Dolj, Brăila, Vrancea és Galac megyéből érkezett utászok dudákat, trombitákat, kereplőket is hoztak magukkal, és néha a saját gépkocsijukra szerelt riasztót is bekapcsolták.