Mi, hol, mikor

2008. június 23., hétfő, Magazin
Múzeumok éjszakája, 2008

Programok holnap a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban: 18 órától a múzeumkertben lepkekeresés (múzeumpedagógiai foglalkozás gyermekeknek), 19 órától a Lovagteremben a Kiss Manyi ismeretlen arcai című kiállítás megnyitója, 20 órától a múzeumkertben a Brassói Transilvania Tudományegyetem Zenetagozata rézfúvós együttesének koncertje

(műsoron: H. Purcell-, J. Pachelbel-, G. F. Händel-, J. S. Bach-, P. Ducas-, G. Bizet-, B. Froser-, G. Gershwin-, Hrr. Valter Bornes-, M. Rodriguez-, I. Herman-, M. Blanter-, E. Lange-darabok, fellépnek: Sorin Aftin és Răzvan Slate — trombita, Bartalis Attila — kürt, Florin Grigorescu — dob, Demeter Attila — harsona, vezető tanár: Vasile Glăvan), 22 órától múzeumkerti vetítés: William Shakespeare Szentivánéji álom című művének filmváltozata (rendező: Michael Hoffman). 18 órától folyamatosan a múzeumkertben szén- és árnyékrajz (múzeumpedagógiai foglalkozás gyermekeknek), az épületben tárlatvezetés: minden gyűjtemény (néprajz, történelem, régészet, természetrajz) vezetője bemutatja saját osztályát, és válaszol az érdeklődők kérdéseire. A múzeumban egészen éjfélig várják a látogatókat, a belépés egész este ingyenes. A szabadtéri programokat rossz idő esetén az épületben tartják meg. A múzeumkertben a rendezvény időtartama alatt büfé üzemel.

Képernyő

A Duna Televízióban ma 17.30 órától új, tizenhárom részes családi sorozat indul, melyből a lipcsei állatkert mindennapjait ismerhetik meg a nézők. Az Anya, az állatorvos első sorozata a 2006/2007-es évadban futott először a német egyes csatornán, az ARD-n. Az egyes epizódokra több mint hatmillió néző volt kíváncsi, a sikerre való tekintettel az alkotók belevágtak a második sorozat elkészítésébe is, melynek újabb tizenhárom epizódját 2008 áprilisában kezdték el sugározni szintén az ARD-n. A sorozat magyar változata a Duna Televízió­ban látható először.

Irodalmi előadás

A kovásznai művelődési házban ma 18 órától Füzesi Magda kárpátaljai költő Nem tudhatom…másnak e tájék mit jelent címmel előadást tart a kárpátaljai magyarságról. Közreműködnek Demes Hanna, Benedek Ildikó, Balogh István diákok, valamint a Tiszta Szív kórus Cseh Béla karnagy vezetésével.

Jótékonysági előadás

A csernátoni Szőcs Balázsnak tüdőátültetésre van szüksége, a műtét 120 000 euróba kerül. Június 29-én, vasárnap 20 órától a kézdivásárhelyi Vigadóba várnak minden segítő szándékú személyt, aki hozzá szeretne járulni a műtét költségeihez. Fellép a kézdivásárhelyi Üzenet Együttes, a kézdiszentléleki Perkő Népi Táncegyüttes, a kézdivásárhelyi Metropolis Együttes és Éli Zenekar. Jöjjenek el, segítsünk Balázsnak, adjunk esélyt neki az élethez!

Árvíz

A Kovászna Megyei Ké­szenléti Felügyelőség jelentése szerint pénteken este az éjszakai vihar következtében Szitabodzán tíz házat, negyven gazdaságot és egy öt kilométeres útszakaszt árasztott el a víz, hozzávetőlegesen nyolc hektár megművelhető terület és harminc hektár kaszáló ment tönkre, A Bodzafordulóhoz tartozó Bredéten öt gazdaság került víz alá. Emberéletben nem történt kár, állatok sem pusztultak el, a sürgősségi munkálatokat csak a víz visszahúzódása után kezdhetik el.

Megjelent

a Székelyföld kulturális folyóirat júniusi száma. A tartalomból: Szálinger Balázstól, Vári Attilától, Cseh Katalintól, Szántai Jánostól és Vörös Istvántól közölnek szépirodalmat, a Literata Hungarica rovatban Olosz Katalin Arany János ,,Koszorújának" három erdélyi munkatársát mutatja be, a Forgószínpadban Pálffy Tibor színművésszel Márton Imola beszélget, Takács Péter a székelyudvarhelyi vásárokról ír, az Aranyágban Abkarovits Endre Pávai István néprajzkutatót faggatja, a Műteremtésben a nagybányai művésztelepet és festőiskolát, illetve a csíkszeredai tárlatot méltatják, Kovács Noémi szemlézi Kovács András Ferenc Időmadárkönyvét, Fekete J. József pedig Bogdán László legújabb verseit. Oláh Sándor a történelmi hamistudat székelyföldi forrásairól írt tanulmányt, a Pályám emlékezetemben Kö­döböcz Gábor készített interjút Farkas Árpáddal.

Feliratos kőtábla a patak falából

Bereckben Khell Ödön, az örökmozgó kultúrtörténész felfedezett egy 1916-ban, a község központjában az itt hosszabb ideig állomásozó bajor ezred által elhelyezett feliratos követ, amelyet később, mindenféle rontó-bontó időkben eltávolítottak, de a patakmeder partvonalát megépítő kőművesek emlékmentő igyekezetének köszönhetőn a kőfalba beépítve megmaradt. Sok olyan történetet ismerünk, amikor ehhez hasonló módon mentettek meg régi, a történelmünkhöz tartozó emlékeket. Az 1940—44 között épített országzászló-talapzatok feliratait, a rajta lévő szimbólumokat tucatszámra vakolták le és őrizték meg, Sepsiszentgyörgyön a régi megyeháza timpanonján a címert kellett volna lekaparni, de az ezzel megbízott mester nagy gyorsan lefedte a szimbólumot. (Később személyesen is jelentkezett, sajnos, a nevét nem jegyeztem le, ami a berecki felfedezés kapcsán pótolható.) Fontosak ezek a feliratos vagy a nélküli emlékek, mert a múltból való kiforgatásunk ilyen egyszerű dolgoknál kezdődik. Vannak esetek, amikor a halottainkat is kisajátítják. (sylvester)

Állásbörze

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnál nyilvántartott állásajánlatok: egy-egy kereskedelmi ügynök (középfokú végzettség — kf.), eladási ügynök (szakképesített — szk.), textíliafehérítő (szk.), formatervező (felsőfokú végzettség — ff.), menedzserasszisztens (titkárnő, kf.), szociális gondozó (ff.), adminisztrátor (technikum), ügynök (kf.), báros, pék (szk.), segédfűtő (szk.), call center-operátor (kf.), pénztáros (szk.), pénzügyi tanácsadó (kf.), könyvelő (szaklíceum), főkönyvelő (ff.), minőségi ellenőr (kf.), szakosított nevelő (kf.), informatikus (ff.), tervezőmérnök, finommechanikai mérnök, eladási mérnök, biztosítási felügyelő (ff.), üzletvezető (kf.), ápoló, takarító (ált. iskola), fürdőszoba-szerelő (szk.), vízszigetelő munkás, kereskedelmi dolgozó (kf.), menedzser (ff.), művezető (szk.), mozgóárus (ált. isk.), targoncaszerelő, mérő a textilgyárba, bútor-összeállító (kf.), cukrász (szk.), egyetemes köszörűs, referens (kf.), referens (hároméves ff.), eladási megbízott (kf.), gépkocsivezető (kf.), hivatalvezető (ff.), orvosi adatbevezető (szk.), szerszámkészítő (szk.), ápolónővér (szk.), hegesztő, antigel-hegesztő (szk.), építőtechnikus (kf.), termelési-szolgáltatási technikus (kf.), román—német fordító (ff.), autóbádogos (szk.), mozgóárus (szk.), vulkanizáló munkás, két-két gépkocsivezető (kf., C és E kategóriás hajtási jogosítvánnyal), gépkocsivezető (szk.), kikészítő textilmunkás (szk.), vasbetonszerelő (szk.), géplakatos (szk.), gépkocsiszerelő (szk.), gipszkartonszerelő (szk.), mezőgazdasági dolgozó, pincér (szk.), programozó (ff.), számítógép-kezelő (kf.), titkárnő (kf.), taxisofőr (szk.), egyetemes esztergályos (szk.), szobafestő (szk.), három marós (kf.), festőmunkás, öt-öt biztonsági őr (kf.), elárusító (kf.), hat egyetemes asztalos (szk.), hét egészségügyi asszisztens (technikum), nyolc ács (szk.), kilenc sofőr (kf.), tíz szemetes, burkolómunkás, tizennégy kőműves (szk.), harmincegy konfekciós munkás (szk.), hetvennyolc szakképzetlen munkás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-21: Közélet - x:

Nyílt kapuk a Dacia autókereskedéseknél

Az országszerte — így Sepsiszentgyörgyön is — sorra kerülő akció csütörtökön rajtolt, és holnap este ér véget. Az esemény célja, hogy a romániai nagyközönség is testközelből megismerje a genfi autószalon alkalmával bemutatott vadonatúj Dacia Sanderót.
2008-06-23: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagytata, após, a nagyborosnyói születésű kovásznai
id. ERŐSS IMRE
életének 66. évében hosszas, de türelemmel viselt szenvedés után elhunyt.
Temetése 2008. június 24-én 14 órakor lesz a a kovásznai ravatalozóból.
A gyászoló család
T. K.