Sokan voltunk

2008. június 26., csütörtök, Múltidéző

A június elején nyolcvanéves korában elhalálozott Sánta Ferenc írói kibontakozása az ötvenes évekre esett. Remekművei — néhány kiváló elbeszélés: Sokan voltunk, Isten a szekéren, Az öregember és a fiatal, A Müller család halála, Nácik, Halálnak halála, Föld, csillag, Téli virágzás etc. és kisregényei: Az ötödik pecsét, Húsz óra — hirtelen röpítették a hatvanas évek fellendülő magyar prózájának élvonalába.

(Akkor jelentkezett izgalmas regényekkel Mészöly Miklós, Déry Tibor, Hernádi Gyula, Fejes Endre…) Velük összehasonlítva Sánta fontosabb írásait az tette különössé és összetéveszthetetlenné, hogy a szegényekre, a megalázottak és a megszomorítottak végletesen és végzetesen kiszolgáltatott sorsára koncentrált… Első két regényéből Fábry Zoltán forgatott sikeres filmeket, a Húsz órában Páger Antal és Bihari József, Az ötödik pecsétben Őze Lajos és Latinovits Zoltán nyújtott felejthetetlen alakítást. Ezután még írt egy kisregényt a huszitákról (Az áruló) és egy drámát (Az éjszaka), izgalmasan alakuló pályája hirtelen lezárulni látszott. Valami történhetett vele, negyven esztendeig nem közölt, haláláig nem tett közzé regényt vagy elbeszélést, noha több interjúban is jelezte, hogy ír, és több műve van készen. A hagyaték feldolgozása mindenesetre sok mindenre választ adhat. Mi most, tisztelgésül Sánta Ferenc élő emléke előtt, egyik legizgalmasabb novelláját közöljük. Külön érdekessége ennek a novellának, hogy mivel Magyarországon cenzurális okokból egy ideig nem jelent meg, az elszánt Sánta az újvidéki Hídban közölte először.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-26: Család - x:

Négyszázharmincháromezer gomb

Guinness-rekord lehet a jászberényi Sinka Istvánné 433 000 darabból álló gombgyűjteménye, amelyet hétfőn hitelesített Sebestyén István, a magyar rekordok jegyzője. A gombszámolás ötlete még év elején fogalmazódott meg, amikor a helyi nyugdíjas gyűjtő — akit a városban csak Gombos Roziként ismernek — gyűjteményének kiállítását eltervezték.
2008-06-26: Múltidéző - x:

Sánta Ferenc: Az öreg ember és a fiatal

Az udvar szegletében két ember állt egymással szemben. Egy alacsony és egy magas, nyurga alak. Az alacsony, aki öregebb is volt, egy kötéldarabot tartott a kezében, és így szólt a másikra.
— Most figyeljen rám! Én még egyszer megmutatom magának, hogyan kell csinálni, de ha most sem érti meg, le is út, fel is út, mehet, ahova akar!...