Négyszázharmincháromezer gomb

2008. június 26., csütörtök, Család

Guinness-rekord lehet a jászberényi Sinka Istvánné 433 000 darabból álló gombgyűjteménye, amelyet hétfőn hitelesített Sebestyén István, a magyar rekordok jegyzője. A gombszámolás ötlete még év elején fogalmazódott meg, amikor a helyi nyugdíjas gyűjtő — akit a városban csak Gombos Roziként ismernek — gyűjteményének kiállítását eltervezték.

A gyűjtemény becses darabjai azok a gombok, amelyek még Ferenc József korabeli egyenruhákat, valamint tűzoltó-, postás-, katona- és csendőregyenruhákat díszítettek. A Szent Koronával ékesített ezüstgombok, a gyöngyház és csontgombok, a szaru- és színes üveggombok mind-mind különleges ritkaságok. A számolást tizenhárom fős, diákokból álló bizottság végezte, munkájukat matematikatanár irányította. Miután a kiállító könyvtár a hivatalos diplomát kézhez kapja, felveszi a kapcsolatot az angol kiadóval, hogy a kísérlet a Guinness-rekordok könyvébe bekerülhessen, mivel úgy tudják, abban nincs gombos rekord.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-06-26: Család - x:

Előadások Esztergomban (A Biblia éve)

A Szentírás üzenetéről tartottak kedden előadásokat az esztergomi biblikus szimpóziumon, melyet a Biblia éve egyik legkiemelkedőbb eseményeként értékelt Tarjányi Béla, a konferencia egyik levezető elnöke. A Biblia évét történelmi jelentőségűnek nevezte, mert nem volt még olyan rendezvénysorozat, amelyen katolikusok, protestánsok, ortodoxok azonos témához kapcsolódva ünnepeltek végig egy esztendőt, ezen a konferencián pedig a zsidóság is előadóval képviseltette magát.
2008-06-26: Múltidéző - Bogdán László:

Sokan voltunk

A június elején nyolcvanéves korában elhalálozott Sánta Ferenc írói kibontakozása az ötvenes évekre esett. Remekművei — néhány kiváló elbeszélés: Sokan voltunk, Isten a szekéren, Az öregember és a fiatal, A Müller család halála, Nácik, Halálnak halála, Föld, csillag, Téli virágzás etc. és kisregényei: Az ötödik pecsét, Húsz óra — hirtelen röpítették a hatvanas évek fellendülő magyar prózájának élvonalába.