Életmód, életenergiaA közelmúltban

2008. július 3., csütörtök, Család

A felvilágosodás korától kezdődően újraértékelődött az életmód és az életenergia is. Az elme világossága áthatott mindent, a szabadság-testvériség-egyenlőség eszmerendszere reményt adott az alacsonyabb társadalmi rétegek számára is. Az ember erejébe, tudásába, képességeibe vetett hit optimizmust sugallt, az istenkép is az óvó, szerető atya képévé szelídült.

A nemzetek öntudatra ébredése helyreállította az egyének önértékelését is, ami jobb közérzetet, lelkesedést, az életenergia növekedését vonta maga után. A tudomány, kisebb mértékben a technika fejlődése nagyobb életteret, jobb életlehetőséget biztosított az embereknek. A művészetek lehetővé tették a kreatív erő megsokszorozódását. Az életmód sokkal kiegyensúlyozottabbá vált a fel-fellángoló háborúk dacára is.

A civilizáció térhódítása még nem állított szakadékot az ember és a természet közé, bár a többlettermelés egyre nagyobb földterületeket követelt magának. A földművelés, állattenyésztés még hagyományos módon történt, és figyelemmel követték a föld regenerálódásának folyamatát. Az így előállított táplálék teljes tápértékkel bírt, az életmód és életenergia összhangban állt egymással.

A műszaki-technikai forradalom utáni korszakok gyökeres változásai az emberek életmódjában is változást okoztak. A városi lakosság létszámának növekedése, az ipar megjelenése új közösségi szabályokat teremtett. Megváltozott az ember és a természet közötti viszony is. A haszonszerzés, a kényelmi szint növelése elsődleges fontosságúvá vált. A munka jellege megváltozott, ami sokszor bezártságot, gépiességet vont maga után.

Az ember most már nem a természetet tisztelte, hanem a gépet. A kezdeti harag, mely szerint a gép elveszi az embertől a munkát, egy más szemléletmódnak adja át a helyét: a gép megkönnyíti a munkát. A vallásos hit terén is változások történtek, előtérbe kerültek a világi hatalmak az egyháziakkal szemben. Az ember mindenhatóságába vetett hit kezdett felülkerekedni az istenhiten.

Nagy eltérések alakultak ki az egyes földrajzi térségek népeinek gazdasági fejlettsége, értékhez, valláshoz való viszonya közt.

A világháborúk az óriási emberveszteségen és anyagi káron túl lerombolták a megszokott életmódot. Az életenergia kezdetben fokozódott a háborús propaganda hatására, hogy aztán apatikus állapotba süllyedjen. Minden negatív hatásuk ellenére ezek a háborúk pozitív töltetet is hordoztak: megvilágították az egész Föld létének, kultúrájának fizikai határait, ráirányították a figyelmet a technika romboló lehetőségeire, az önmegsemmisítés veszélyére.

Ilyen általánosan talán először tevődött fel a kérdés az emberiség történetében: meddig a fejlődés és honnan a hanyatlás?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-03: Sport - x:

Dennis Deletant: A Szekuritáté és a rendőrállam Romániában (részlet)

1947. március 20-án az ellenzéki pártok 315 tagját tartóztatták le, majd őket 600-an követték az elkövetkező hat hónapban. Az ellenzéki pártok Sztálin által jóváhagyott és Visinszkij meg Fedicikin által koordinált eltávolítási kampánya a végső szakaszához érkezett. Fedicikin arra utasította Pintiliét, hogy a Nemzeti Parasztpárt vezetőségét hitelrontásba rángassa, ő pedig oly módon teljesítette küldetését, hogy egy bujtogatót küldött Ion Mihalachénak, Maniu helyettesének a meggyőzésére, miszerint szökne el az országból egy Pintilie által a rendelkezésére bocsátott repülőgépen.
2008-07-03: Család - x:

Élelmiszer-biztonsági tanácsok útra kelőknek

Az úgynevezett utazási hasmenés az útra kelők jelentős részének teheti tönkre a nyaralását. A megbetegedés okai az élelmiszerekben és italokban megtalálható, szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok és egyéb mikrobák, amelyek bélrendszeri fertőzést okoznak.