Nagyapáink játékaiSurrogtató, zúgattyú

2008. július 5., szombat, Kiscimbora

A surrogtató vagy berregtető egy 35—40 cm hosszú lécdarabból készül, melyet egyik felén kilyukasztunk, és spárgát fűzünk bele. Ennél fogva forgatjuk a levegőben, s eközben surrogó hangot ad.

A drúgattyú vagy zúgattyú egy hengeres fadarab, melynek közepére két lyukat kell fúrni, ebbe spárgát, illetve erősebb madzagot fűzünk, a végét összekötjük. A két szélén megfogjuk, és addig pörgetjük, míg a madzag be nem csavarodik. Amikor széthúzzuk, a fadarab elkezd pörögni: amíg kifelé pörög, húzzuk a madzagot, amikor a lendület túlviszi, s ismét betekeredik, akkor pedig engedjük. Minél ügyesebb, aki játszik vele, annál hosszabb ideig tudja járatni, s eközben, mint a neve is mutatja, zúgó hangot ad. Gombbal és cérnával is lehet készíteni. (mek.oszk.hu)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1323
szavazógép
2008-07-05: Kiscimbora - x:

Grimm: A bagoly

Griga Szilárd rajza
Jó pár száz esztendővel ezelőtt, amikor még az emberek nem voltak olyan okosak és minden hájjal megkentek, mint manapság, furcsa dolog történt egy városkában. Éjnek idején egyszer egy nagyfajta bagoly — uhubagolynak hívják — betévedt egy környékbeli erdőből az egyik polgárnak a csűrjébe. Ott lepte meg a virradat.
2008-07-05: Múltidéző - Cserey Zoltán:

Önkormányzati közgyűlések Háromszéken (18—19. század)

A sepsiszentgyörgyi Bálház (Daczó-kúria), ahol a székgyűléseket tartották
A székgyűlések többnapos időtartalma alatt az összegyűltek kosztozása mindenkinek magánügye volt. Az általános szokás szerint a résztvevők feltarisznyálva érkeztek oda. Különleges ünnepi alkalmakkor azonban bankett zárta a közgyűlést.