Civil híradóLászló Kálmán Gombászegyesület

2008. július 5., szombat, Magazin
Alakulás éve: 1999

Tevékenységi terület: mikológia, környezetvédelem

Küldetés: amatőr és szakképzett gombászok érdekvédelme, törvény elfogadtatása a gombaárusításról, a gombákkal kapcsolatos tudnivalók népszerűsítése, adatbázis, könyvtár kiépítése a gombászoknak, gombaszakértők, gombavizsgáló szakemberek képzése, mikológiai kutatások szorgalmazása, környezetvédelem, különös tekintettel a gombákra, a gombatermők érdekvédelme.

A László Kálmán Gombászegyesület 1999. május 29-én alakult Sepsiszentgyörgyön. 2001 óta jogi személy, civil (nonprofit) szervezet. Vezetője dr. Zsigmond Győző. Körülbelül kétszáz tagja van. Két fiókja működik: Marosvásárhelyen a Málnássy László Gombászegyesület, Nagyváradon a bihari fiók. Az egyesület önállóságát megőrizve tagja a következő ernyőszervezeteknek: Erdélyi Magyar Civil Szervezetek Szövetsége, Magyar Szarvasgombász Szövetség, CIVEK. Kapcsolatban áll a következő helyi, országos és nemzetközi szervezetekkel: Nemere Természetjáró Kör, Mihai Toma Mikológiai Társaság, Erdélyi Kárpát Egyesület, Székely Nemzeti Múzeum, Erdélyi Szarvasgomba-keresők Egyesülete, Magyar Mikológiai Társaság, Első Magyar Szarvasgombász Egyesület, Székesfehérvári Gombászok Baráti Köre, Vas Megyei Gombász Klub, Zempléni Gombász Egyesület, Magyar Szarvasgombász Szövetség, Mycologia-Europea, Európai Mikológiai Egyesület.

Eddigi legfontosabb eredményei: az első romániai magyar gombaszakellenőr-képzés megszervezése 2004-ben, és azóta folyamatosan gombaismereti előadások és túrák minden évszakban, rendszeres piaci gombavizsgálat szervezése és biztosítása egyelőre csak Sepsiszentgyörgyön, a tájainkon gyakoribb ehető és velük összetéveszthető mérgező gombákat ábrázoló plakátok készítése és népszerűsítése. Gombahír címmel hírlevél megjelentetése, gombásztábor, tudományos tanácskozás (galócakonferencia) lebonyolítása, gombakiállítások, javaslat előterjesztése RMDSZ-es parlamenti képviselők segítségével gombatörvény elfogadtatására (részben megoldva 2006-ban), Moeszia címmel folyóirat megjelentetése.

Elérhetőségek:

postacím: 520032 Sepsiszentgyörgy, Császár Bálint utca 3. szám, 7/C/5., Kovászna megye.

E-mail: lkgsztgy@gmail.com, honlap: www.gombasz.extra.hu

Telefon: 0267 310 871.

Bankszámlaszám:

BCR — RO71RNCB0124038013580001/ROL

adószám: 13641031

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1321
szavazógép
2008-07-05: Múltidéző - Cserey Zoltán:

Önkormányzati közgyűlések Háromszéken (18—19. század)

A sepsiszentgyörgyi Bálház (Daczó-kúria), ahol a székgyűléseket tartották
A székgyűlések többnapos időtartalma alatt az összegyűltek kosztozása mindenkinek magánügye volt. Az általános szokás szerint a résztvevők feltarisznyálva érkeztek oda. Különleges ünnepi alkalmakkor azonban bankett zárta a közgyűlést.
2008-07-05: Magazin - x:

Gólyafesztivál Sáromberkén

E hét végén rendezik meg a Sáromberki Gólyafesztivált és Falunapot. A Marosvásárhely közelében fekvő Sáromberke rendkívül kedvelt a gólyák körében, ezért már negyedik alkalommal rendezik meg minden év július első hétvégéjén a költöző madárról elnevezett vigasságot, amelyhez két éve csatlakozott a faluünnep is.